Länsstyrelsens beslut att låta Försvarets radioanstalt (FRA) ta över en del av Lovös naturreservat har överklagats av Liberalerna i Ekerö.

Det handlar om 25 hektar åkermark och skogsmark som FRA nu ska bygga på. Hela området ska också stängslas in i större utsträckning än det är i dag.

– Detta är ett unikt område, i bufferzonen till ett världsarv och i ett naturreservat som det finns regler för att skydda. Därför måste detta prövas, säger Alexander Lind af Hageby (L), som är Lovöbo och tillförordnad ordförande i Liberalerna Ekerö.

Liten insyn

FRA:s expansion på Lovön har pågått i flera år men då har det skett i samråd med länsstyrelsen som boende och kommun har haft liten insyn i.

– De har fällt träd, schaktat, satt upp staket och byggt parkeringsplats. Hade någon annan gjort så i ett naturreservat hade det blivit ett väldigt liv. Och vi har mötts av hemlighetsmakeri när vi ställt frågor, säger Alexander Lind af Hageby.

Rörby gård ligger precis intill FRA. Ett av gårdens uthus från förra sekelskiftet revs när FRA byggde staket 2022.

Rörby gård ligger precis intill FRA. Ett av gårdens uthus från förra sekelskiftet revs när FRA byggde staket 2022.

Stefan Källstigen

Han är glad att det nu kommit ett formellt beslut som går att överklaga. Men att denna överklagan ska stoppa expansionen tror han inte.

– Det är nog så att totalförsvaret har det tyngsta riksintresset och att FRA:s expansion är nödvändig. Men då behöver kulturmiljöanpassningar göras och krav ställas på att det görs snyggt och i enlighet med platsen.

Ny sträckning av Rörbyvägen

Dessutom, menar han, behöver det planeras för scenariot att Rörbyvägen permanent stängs av för att ytterligare säkra upp FRA. Den risken har legat över Lovöborna i många år, men inget beslut har ännu tagits. Trafikverket har fortfarande ansvar för vägen, där SL-bussen 323 har sin runda.

– Det är inte enkelt, en allmän väg har aldrig stängts av i Sverige någonsin. Men stängs den av så har det stor påverkan på den fria rörligheten och därför behöver en ny bilväg planeras för, säger Alexander Lind af Hageby.