Stockholmarna har kunnat njuta av gratiskultur i augusti sedan 2010. Och i år växer Kulturfestivalen lite till. Ett av de sex festivalområdena, Strömgatan i anslutning till Kungsträdgården, utökas för att göra mer plats för dans. Förra året var folkparkskvällar i Kungsan den stora nyheten. 2024 är det premiär för klubbar med olika teman varje kväll på Strömgatan.

På onsdagen är det hårdrock som gäller när Debaserklubben Reptil flyttar till city. Det blir glamrock, renodlad 80-talshårdrock och fartfylld punk från både 90- och 00-talen. Dessutom spelar tre tunga Stockholmsband live. Övriga kvällar blir det bland annat latinfest, afrikanska rytmer och r’n’b.

– Jag ser så mycket fram emot alla temakvällar, det kommer bli episkt, säger Camilla Jara, kommunikationsansvarig.

Alla kvällar finns det möjlighet att prova på konceptet silent disco.

– Man får låna hörlurar och väljer sin egen musik från en av sex kanaler. Lurarna har led-lampor så man kan se vad alla lyssnar på. För dem som går förbi ser det rätt kul ut med en massa människor som dansar och sjunger utan att det hörs någon musik.

Vallfärdar från andra länder

Totalt har festivalen omkring 150 programpunkter. Den största är förstås Rix FM Festival på Gustav Adolfs torg den 14 augusti med artister som Molly Sandén, Newkid samt Marcus & Martinus.

Även de anda kvällarna blir det tunga namn på den stora scenen. Till exempel 90-talsstorheterna Infinite Mass och Teddybears.

Men allra störst publik lär förmod­ligen den libanesiska popstjärnan Elissa dra. När hon uppträdde i Göteborg 2015 kom 35 000 personer.

– Jag hade ingen aning om hur stor hon var, men sedan vi avslöjade att Elissa uppträder på Kulturfestivalen har vi sett ett stort intresse på sociala medier från folk runt om i Europa som vill komma och se henne, säger Camila Jara som även lyfter fram candle light-konserterna på Skeppsbron den 16 och 17 augusti.

– Två pianister ger konserter i skenet av 2 000 levande ljus. Det är jättefint och väldigt romantiskt.

Mat från hela världen

Det serveras förstås en massa mat också. Den är dock inte gratis. I år finns det foodtrucks i alla områden utom på Sergels torg, även i Kungsträdgården. Där blir det emellertid ett enklare utbud i och med att parken dagtid riktar sig mot barn och familjer. Den som vill ha riktigt mycket att välja på bör bege sig till Norrbro.

– Där hittar du mat och dryck från hela världen, säger Camilla Jara.

Libanesiska stjärnan Elissa väntas locka storpublik.

Libanesiska stjärnan Elissa väntas locka storpublik.

Press