När den rödgröna majoritet tog över styret i Stockholm för snart två år sedan utökades socialtjänstens budget för barn och unga och fältassistenterna i Skärholmen blev fyra i stället för tre som under det blågröna styret. 

Efter våldsdåden i våras höjdes flera röster, bland annat från facket och dåvarande chefen för fältarna i Skärholmen, att de borde bli fler. Och sedan dess har gängen, enligt Skärholmspolisen, fortsatt att försöka rekrytera barn.

Sandy Lundberg, dåvarande chef för fältassistenterna i Skärholmen, vidhåller att de borde vara fler.

– Det är inte orimligt att man har fem fältassistenter som går omlott. Skärholmen har fem grundskolor som är ganska stora så om man ska ha en riktad mot varje så är fem en ganska bra siffra, säger hon.

Fältassitsstenterna arbetar ju i par, borde de rent av vara sex så att de kan vara på fler platser kvällstid?

– Allt kostar och är en avvägning. Det behövs ju också skolsocionomer och föräldrarådgivning, så vi gjorde en avvägning att fem borde räcka, säger Sandy Lundberg.

I Skärholmen bor 6 670 barn och unga mellan 6 och 19 år. I Järva där motsvarande siffra är 17 324 finns 18 fältassistenter. 

Borde Skärholmen få mer pengar så att de har råd med fler fältare?

– Om vi hjälper många i ett tidigt skede så minskar kostnaderna senare. Staden behöver sätta sig ner och se vilka utmaningar man har
i olika stadsdelar. Vill man ha en likvärdig stad så behöver man se över det, säger Sandy Lundberg.

Jan Jönsson, (L) vill att staden ska satsa mer pengar i Skärholmen.

Jan Jönsson, (L) vill att staden ska satsa mer pengar i Skärholmen.

Claudio Britos

Oppositionsborgarrådet Jan Jönsson (L) är kritisk och menar att Skärholmen är förfördelat och borde få fler fältassistenter. 

– I våras lovades att det skulle bli satsningar i Skärholmen. Den styrande majoriteten måste omfördela pengar från stadens överskott och se till att Skärholmen inte släpar efter Järva.

"Vår ambition är att de ska öka som vi lovade i valrörelsen, men hur mycket vet vi inte", säger social- och trygghetsborgarrådet Alexander Ojanne (S).

"Vår ambition är att de ska öka som vi lovade i valrörelsen, men hur mycket vet vi inte", säger social- och trygghetsborgarrådet Alexander Ojanne (S).

Pressbild

Utökad budget

Social- och trygghetsborgarrådet Alexander Ojanne (S), framhåller att de redan har satsat i Skärholmen jämfört med när den blågröna majoriteten hade makten. Men hur många fältare Skärholmen borde ha vill han inte uttala sig om.

– Vi har utökat budgeten­ för socialtjänst för barn och unga med 38 procent, sedan är det upp till stadsdelen lokalt­ att bestämma var de ska lägga resurserna. 

Enligt polisen söker kriminella­ upp barn och unga i Skärholmen. Behövs det fler fältare på gatorna?

– Vår ambition är att de ska öka som vi lovade i valrörelsen, men hur mycket vet vi inte. Vi håller på med budgeten för 2025 men den är inte klar än, säger Ojanne.