Flest inbrott skedde år 2017. Då anmäldes det 353 bostadsinbrott i Upplands-Bro, enligt Brottsförebyggande rådets statistik för anmälda brott.

Förra året låg siffran på 148 anmälda inbrott. Om man ser till de senaste sju åren har inbrotten i kommunen minskat markant.

Mindre lönsamt

Enligt kommunpolis Magnus Nilsson kan minskningen i inbrott bero på att det inte är lika lönsamt längre. Teknik sjunker snabbt i värde och det är svårt att obemärkt sno stora prylar.

– Det måste kunna gå ner i en ryggsäck. Två personer som bär runt på en 75 tums platt-tv reagerar man på, säger Magnus Nilsson.

I år har det från 1 juni till 24 juli varit ett anmält inbrott i kommunen. Under samma tidsperiod förra året var det sex inbrott.

Varför är det färre nu?

– En förklaring kan vara att det är mer lönsamt med bland annat bedrägerier. Där kan man sitta och ringa istället för att riskera att bli påkommen av en nyfiken granne.

Förebyggs med grannsamverkan

Det finns flera sätt att förebygga inbrott. Bra lås, brytskydd och nära kontakt med grannar är tre tips, enligt Magnus Nilsson.

– Se till att prata med grannar om du åker bort. De kan ta in din post, rulla bort soptunnor så den inte står tömd i flera dagar och kanske parkera bilen på din uppfart ibland, säger han.

Bryter sig in med syra

Under våren och sommaren har en ny inbrottsmetod drastiskt ökat vid inbrottsanmälningarna. Gärningsmännen bryter sig in i bostäder genom att hälla syra i låset. Sedan i maj har det inträffat drygt 50 gånger och det misstänks vara en liga som ligger bakom, rapporterar Dagens Nyheter.

– Det kan jag på rak arm säga att vi inte sett här. Vi har en brottssamordning som följer trender och tendenser som bevakar det här. Dyker det upp så får vi veta det, säger Magnus Nilsson

Hur har det sett ut i Upplands-Bro hittills i sommar?

– I sin helhet skulle jag säga att Upplands-Bro har varit väldigt lugnt i sommar. Det har inte varit något som sticker ut, säger Magnus Nilsson.

Enligt Magnus Nilsson, kommunpolis i Upplands-Bro, är grannsamverkan ett bra sätt att förebygga inbrott.

Enligt Magnus Nilsson, kommunpolis i Upplands-Bro, är grannsamverkan ett bra sätt att förebygga inbrott.

Mikael Andersson