Hur undviker man att bli skuldsatt och hur får man en bra ekonomi? Det vill sociala entreprenören Ametist Azordegan lära ut till ungdomar i socioekonomiskt utsatta områden.

– Det handlar också om hur man kan investera sina pengar på ett bättre sätt än att konsumera sådant som tappar i värde, säger Ametist Azordegan, som själv är Rågsvedsbo.

"God lokalkännedom"

Stiftelsen hon grundat, Juice Studios, började som ett lokalt projekt i just Rågsved. Huvudsyftet är att utbilda ungdomar i socioekonomiskt utsatta områden för att motverka gängkriminalitet, få dem att må bra och att vilja delta i samhället.

– Vi har god lokalkännedom och förankring i målgruppen. Därför känns det naturligt att starta med föreläsningarna i Rågsved, säger Ametist Azordegan och fortsätter:

– Bakgrunden är att personer med invandrarbakgrund är grovt överrepresenterade bland dem som hamnar hos Kronofogden. Vräkningar förekommer även i stor utsträckning hos dessa familjer. Vi vill stävja det och hjälpa ungdomarna att bli medvetna om sin ekonomi.

Hur ska ni locka dem till en föreläsning om ekonomi?

– Vi har använt oss av målgruppen för att nå den och utformat innehållet bland annat med hjälp av kvalitativa intervjuer med unga. Föreläsningsserien har de döpt till "korrekta para", säger Ametist Azordegan.

Föreläsningarna sker den 18 juni och 6 augusti. Det är gratis att delta och man behöver inte föranmäla sig.

– Vi har satt en maxgräns på 60 personer, det känns lagom eftersom det blir rätt mycket interaktion mellan föreläsarna och publiken, säger Ametist Azordegan.

Det viktigaste är inte hur många som kommer, menar hon.

– Utan att de som är där faktiskt är det och får ut något av det.

Planen på sikt är att erbjuda föreläsningarna i hela Stockholm, och inom två år i resten av landet.