Det började med ett näpet broderi utanför t-banentrén: "10 år, men vi glömmer ej – VRETEN".

Sedan började det dyka upp fler små verk med samma budskap på nya platser kring station Solna strand; "Vreten 4-ever", "Värna Vreten" och "R.I.P Vreten".

Vems hjärta bultar så för en plats med ett utdömt namn?

Mitt i når initiativtagaren till projektet på instagramkontot gerillakonst.

Hen vill vara anonym.

– För att det är roligt med lite mystik!

Varför har du snöat in på just Vreten?

– Jag är uppvuxen i Sundbyberg och har nog passerat den där t-banestationen över tusen gånger. När jag var barn stannade inte tågen där på helgerna eller sena kvällar. Stationen har något dunkelt över sig. Det fanns en slags mystik med Vreten.

– När de bytte namn på stationen hade jag flyttat från Sundbyberg. Jag satt på tunnelbanan och hörde utropet. Jag blev så häpen, upprörd. Vadå Solna strand? Var ligger den stranden? Ett så extremt förskönande namn. Inför tioårsdagen för namnbytet ville jag väcka en tanke hos betraktarna: Varför har vi behov av att smycka och försköna det som är genuint?

Det första av totalt 17 broderier där budskapet är tydligt: Vreten är Vreten, inte Solna strand.

Det första av totalt 17 broderier där budskapet är tydligt: Vreten är Vreten, inte Solna strand.

Privat

"Värna Vreten".

"Värna Vreten".

Privat

17 broderier

Det har blivit sjutton (!) Vretenverk, alla i korsstygn.

Dessa har mycket diskret bytts ut och kompletterats under ett par månaders tid. Den egna favoriten är skylten på cykelbanan som visar riktningen mot stationen: "Vreten 0,2".

– Den tog 15 timmar att göra.

Några fler blir det dock inte, meddelar hen, projekt Vreten är klart. Men dess beskyddare är säker på att namnet kommer att leva vidare.

– Jag säger fortfarande Vreten, det gör alla mina barndomsvänner också. Jag har svårt att tro att gamla inbitna Solna- och Sundbybergsbor kommer att gå över till Solna strand. Namnet var ju ett önskemål från fastighetsägarna, inte från folket.

På perrongen möts resenärer av broderiet "aka Vreten".

På perrongen möts resenärer av broderiet "aka Vreten".

Privat

Detta verk var uppsatt i Sundbybergs tunnelbana.

Detta verk var uppsatt i Sundbybergs tunnelbana.

Privat

"Löjligt"

Inte bara ljusskygga brodörer opponerar sig mot det tio år gamla namnbytet. Som Mitt i tidigare har skrivit går åsikterna isär än i dag. Somliga föredrar Vreten, andra Solna strand.

På tidningens Facebook-sida är kommentarerna mer likartade. "Löjligt att byta namn", "suddar ut historien" och "klart det heter Vreten", lyder några.

En annan läsare blickar framåt. "Skulle inte bli förvånad om det byts tillbaka så småningom", skriver hon.