Det kryllar inte av anläggningar för idrott i Hökarängen. Att Parkskolans BP bredvid Martinskolan fått konstgräs har öppnat nya möjligheter.

FoC Farsta var inte sena på bollen: I början av sommaren gick de ut med att de startar fotbollsskola i Hökis.

Förra torsdagen dök ett femtiotal entusiastiska knattar upp för att göra träningsdebut. Men det fanns ett krux: Planen är ännu inte godkänd för spel. Det nya konstgräset är inte bra nog.

”Ett led i godkänd slutbesiktning är att konstgrässystemet klarar de krav vi ställt i upphandlingen. För Parkskolan uppnåddes inte kraven när fälttestet utfördes. Därför har vi inte tagit över garantiansvaret och drift av konstgräsplanen än”, skriver Lena Remaeus, kommunikationsansvarig på fastighetskontoret, i ett mejl.

I fälttestet mäts bland annat underlagets hårdhet.

”För Parkskolan blev resultatet att konstgrässystemet är för mjukt. Det innebär att planen ej uppfyller de spelegenskaper som kravställts.”, skriver Lena Remaeus. 

Parkskolans bollplan vid Martinskolan i Hökarängen.

Parkskolans bollplan vid Martinskolan i Hökarängen.

Mattias Kamgren

Tränade på planen ändå

Enligt tidplan skulle bollplanen stå klar redan första kvartalet i år.

FoC Farsta har nu tvingats flytta tillbaka träningar till Farsta IP som skulle ha hållits i Hökarängen.

– Vi skulle ha träningar i Hökarängen måndag till torsdag. Nu har vi fått tränga ihop oss på Farsta IP. Det ställer till stora problem för oss, säger Anna Fernström, klubbchef.

Fotbollsskolan för de minsta valde klubben dock att köra i Hökarängen, trots att planen alltså inte är godkänd.

Varför gjorde ni det?

– Annars hade vi varit tvungna att helt ställa in träningen för de här 50 barnen som sett fram emot att börja idrotta nära där de bor. Det är heller inga skyltar uppsatta om att man inte får spela. På dagtid kryllar planen av barn från skolan.

Anna Fernström är kritisk till informationen från staden.

– Vi fick ingen info från idrottsförvaltningen förrän bara några dagar innan vår bokning skulle börja gälla, när vi efterfrågade varför det inte fanns några mål. Och det saknas helt besked kring tidplan, säger hon.

Staden å sin sida gillar inte att planen används.

”Innan slutbesiktningen är godkänd önskar fastighetskontoret och idrottsförvaltningen ej att planen tas i bruk”, skriver Lena Remaeus.