– De började med att vi fick hem den där orienteringskartan, Hittaut. Så bestämde vi oss för att ta samtliga 150 kontroller som finns i Upplands Väsby. Jag kom inte ihåg om det var pappa eller jag som sedan kläckte den briljanta idén att ta alla på en gång som en riktig utmaning, säger Gustav Cronvall.

Hittaut är den nationella utmaningen som anordnas av orienteringsklubbar runtom i landet. Under några månader ska man hitta checkpoints med karta eller mobilapp. Målet är att aktivera hela kroppen och få så många som möjligt att upptäcka nya platser. Något som Mitt i Väsby skrivit om tidigare.

Den 29 juni gjorde Väsbyborna Gustav Cronvall, Simon Atterbrand, Max Berglund och Marcus Gutesten slag i saken, snörade på sig gymnastikskorna och begav sig iväg. Trots att de alla nyligen gjort lumpen och är vana idrottsmän blev det tuffare än vad de hade räknat med.

Marcus, Max, Gustav och Simon fick en del blåsor på grund av ösregn.

Marcus, Max, Gustav och Simon fick en del blåsor på grund av ösregn.

Privat

Värme och regn

– Det var 28 grader varmt den dagen så vi fick lite vattenbrist och på kvällen började det istället att ösregna så vi fick blåsor på fötterna. Det var upp och ner men det var väldigt spännande, säger Gustav Cronvall.

Allra tuffast var det på natten då det var mörkt och regna samtidigt som killarna försökte hitta kontrollerna.

– Att utmana sig själv och att få göra det tillsammans med vänner. Det var heller inte alltid helt lätt att hitta alla kontroller, de har olika svårighetsgrader. Vissa var svåra att se då man var tvungen att titta från rätt håll, säger han.

Fler utmaningar

Gustav Cronvall, Simon Atterbrand, Max Berglund och Marcus Gutesten har tidigare spelat basket i Bollstanäs SK. De mnar att det också var roligt att göra något på hemmaplan i Väsby.

Om Hittaut var den första utmaningen de gjorde tillsammans blir det nog inte den sista enligt Gustav.

– Vi har snackat om att göra ett äventyrsrace även om det inte behöver vara lika tufft som detta.

Ett äventyrsrace kan bestå utav vandring, cykling och paddling men kan även inkludera till exempel klättring, ridning, skidåkning eller forsränning.

I 27 timmar vandrade killarna runt i Upplands Väsby.

I 27 timmar vandrade killarna runt i Upplands Väsby.

Privat

– Där ska man också hitta kontroller. Det finns något sådant uppe i Åre men det är inget som vi har spikat än.