"Du saknar bygglov för skyltning. Fyll i blanketten och betala 5 000 kronor så hjälper vi dig att söka bygglov."

Det är andemeningen i ett brev som gått ut till många företagare runt Stockholm – och även i Upplands Väsby.

Men Upplands Väsby kommun samarbetar inte med företaget Bygglovsupplysningen som står bakom utskicket. På kommunens hemsida varnar man för brevet.

"Kommunens bygglovsenhet handlägger alla ansökningar om bygglov och står inte bakom utskicket eller kravet på avgift", står det på hemsidan.

Svårupptäckt erbjudande

I det finstilta i den aktuella "fakturan" står det att det enbart rör sig om ett erbjudande och alltså inte är en riktig faktura. Men det är inte helt lätt att upptäcka.

En av de som fått brevet är Väsbybon Joakim Wohlfeil, som driver ett konsultbolag.

– Fakturan är utformad så det är lätt att tro det är en avgift, och inte ett erbjudande som är frivilligt att köpa.

Han valde att göra en polisanmälan.

– Det är viktigt att det varnas för den här typen av utskick. Får man en varning i tid så räddar det säkert några Väsbyföretagare att i onödan bli lurade på pengar, säger han.

Kommunpolis Luis Araya känner till breven och har varit i kontakt med polisens jurist för att få mer information om vad som gäller.

– Erbjudanden som ser ut som fakturor kan anses vilseledande. Vad vi vet har det inte prövats rättsligt än, säger han.

Enligt Luis Araya är det inte helt tydligt om det här är ett renodlat bedrägeri.

– Budskapet från jurister i branschen är att företag måste vara noggranna innan de betalar fakturor eller ingår avtal /erbjudanden som de inte avser att ingå.

"Har full frihet"

Martin Arvidsson på företaget Bygglovsupplysningen kommenterar brevet i ett mail till Mitt i:

"Bygglovsupplysningen följer strikt samtliga svenska lagar och regler i vår verksamhet. Vi vill tydligt klargöra att mottagare av våra erbjudanden om hjälp med bygglov eller bygglovsrättelse har full frihet att avböja dessa."

Han skriver vidare att "alla kunder som ringt in eller mailat till oss har fått ett svar på sin fråga och en ursäkt av oss. Vi har även reviderat materialet så att det tydligt ska framgå att det är ett erbjudande och inte ett krav."