Mitt i Järfälla berättade tidigare i år om att kommunen placerade en GPS-sändare i en medarbetares tjänstebil då det fanns misstanke om att bilen användes på ett felaktigt sätt. GPS:en skulle användas som bevismaterial i en intern process mot medarbetaren.

Informationen om kartläggningen inkom till kommunen via deras visselblåsartjänst.

Kommunen anmälde händelsen till Integritetsskyddsmyndigheten (IMY) då man misstänkte att kartläggningen var otillåten. Enligt anmälan hade en otillåten kartläggning pågått i flera månader – från januari fram till slutet av juni 2023. Beslutet om att förse bilen med en gps-sändare hade inte föregåtts av någon risk- eller konsekvensbedömning och övervakningen skedde utan laglig grund.

Uppgifterna som samlades in genom spårningen hade även nått personer som inte hade behörighet.

IMY lägger ner

Enligt anmälan bedömde kommunen konsekvensen av incidenten som allvarlig. Orsaken till varför det skedde berodde enligt anmälan på systematiska fel och brist i organisatoriska rutiner.

Nu har IMY meddelat att de inte kommer gå vidare med ärendet.

– Det är bra att saker och ting prövas så att vi kan få vägledning framöver. Det känns så klart också bra att ingen kan säga att något fel har begåtts, säger Alexander Rajsic, säkerhetschef på kommunen som var den som beslutade om spårningen.