När kulturfestivalen Eritrea Scandinavia anordnades på Järvafältet i början av augusti förra året utbröt kaos, när motdemonstranter stormade området.

Arrangörerna bakom evenemanget, som arrangerats på olika platser sedan 90-talet, ska vara regimtrogna den eritreanska diktaruren, vilket upprört många. Regimkritiker hade rest från hela Europa för att delta i motdemonstrationerna.

Nu står det klart att polisen beviljar arrangörerna tillstånd att hålla i festivalen i år igen, något P4 Stockholm var först med att rapportera om. Den 25–28 juli har man fått godkänt att vara på Järvafältet.

– Det är en grundlagsskyddad rättighet. Polisen ska aldrig neka ansökningar, vi har fått direktiv om att vi är skyldiga att lägga resurser på allmänna sammankomster. Det är ett exceptionellt läge om en ansökan inte skulle godkännas, och det är vår skyldighet att se till att det kan genomföras, säger Rebecca Landberg, presstalesperson hos polisen.

När kulturfestivalen hålls på Järvafältet förra året slutade det med upplopp och kaos.

När kulturfestivalen hålls på Järvafältet förra året slutade det med upplopp och kaos.

Stefan Källstigen

Nationell förstärkning

Att våld har förekommit tidigare år spelar inte in i bedömningen.

– Polisen får inte påverkas av det våldskapital som används av grupperingar med meningsskiljaktigheter. Om vi skulle stoppa arrangemang på grund av det ger vi signaler om att våld lönar sig, då påverkar vi i längden det demokratiska samhälle som vi har. Fler kan komma att använda våld för att påverka grupperingar, säger Rebecca Landberg.

Under dagarna för festivalen kommer polisen ha nationell förstärkning i Stockholm.

– Det har att göra med att det är Pridevecka och kulturfestival, det är fler saker som spelar in, säger Rebecca Landberg.

Hon kan dock inte gå in på hur många resurser som kommer läggas på evenemanget eller närmre på hur man kommer tänka kring säkerheten på platsen, på grund av sekretess.

– Det jag kan säga är att vi har en skyldighet att ta ut de resurser som behövs. Man får göra avvägningar och titta på vad som krävs för att säkerställa säkerheten, helt enkelt. Vi tar med oss erfarenheterna från förra året.

Vill motdemonstrera

Precis som i fjol har polisen fått en ansökan om en motdemonstration på platsen. Den har dock inte godkänts än.

– Den är nyligen inkommen och de håller på att hantera den just nu, det är en pågående process, säger Rebecca Landberg.