Det var efter en flisbrand hösten 2021 som det konstaterades att en brand i den stora avfallshögen i Kassmyra skulle innebära förödande konsekvenser för den grundvattentäkt som sophögarna vilar på, samt för boende i närområdet. Ett halvår senare var de 48 000 ton soporna i gropen borta.

Bara månader efter de sista soporna lämnade Kassmyra beslutade kommunen om ett förbud att nyttja marken i området. Markförbudet skulle gälla till dess att marken visade godtagbara prover.

Det skulle dröja till december 2023 innan Botkyrka kommun kunde häva markförbudet efter att markägaren sanerat de förorenade massorna i marken.

Att forsla bort soporna i Kassmyra kostade 160 miljoner kronor. Botkyrka kommun stod för 118 av miljonerna och det är vad som utgör skadeståndet som kommunen nu riktat mot de misstänkta i Sveriges största miljörättegång genom tiderna.

På sikt vill Botkyrka kommun bygga en helt ny stadsdel över hela Kassmyragropen med bostäder, skola och förskolor. Planerna är i sin linda och har ännu inte fått godkänt av Botkyrkas politiker.