Ett par dop väntar om planerna i inriktningsbeslutet förra veckan går i lås. Gränsbergets idrottshall ska bli namnet på den tre våningar höga hallen som planeras några stenkast från Kärrtorps centrum intill Skarpnäcks skola. Byggstart kan bli nästa vår om allt flyter på.

Visionsbild av idrottshallen. Staden räknar med att kunna bygga både den och idrottsplats utan ny detaljplan.

Visionsbild av idrottshallen. Staden räknar med att kunna bygga både den och idrottsplats utan ny detaljplan.

Stockholms stad

Planer på is

Den stora bollplanen i grus intill skolan ska också förändras kraftigt, enligt en parallell plan med senare byggstart. Idrottsplanen får namnet Gränsbergets IP och ska få konstgräs, ytor för friidrott och skridskois. Detta beräknas vara klart 2027, efter att idrottshallen är byggd.

Föreningar och skola ska kunna använda anläggningarna. Men de är nog särskilt efterlängtade av idrottslärare på Skarpnäcks skola.

– Jag har rätt att vara skeptisk efter alla år och tror på det först när det är klart. Men det låter ju positivt nu, säger idrottsläraren Tommy Lénberg som stött på för nya anläggningar så länge att han tröttnat och börjat distansutbilda sig till polis.

"Redan när jag kom hit 2013 lockades det med att en ny hall var på gång 2017" sa Tommy Lénberg till Mitt i 2021.

"Redan när jag kom hit 2013 lockades det med att en ny hall var på gång 2017" sa Tommy Lénberg till Mitt i 2021.

Arkiv/Patrik Wirén

Sekretess kring ekonomin

Vad idrottshallen och idrottsplatsen har för budget är än så länge sekretessbelagt, med hänvisning till att man tar in anbud från byggbolag. Enligt inriktningsbeslutet siktar staden dock inte på några gränslösa utsvävningar vid Gränsberget.

Målet är en enkel hall som byggs med "tids- och kostnadseffektiva lösningar och material". Förra året angavs dock det vida spannet 50-300 miljoner kronor för idrottshall och samma summa för idrottsplatsen.

Förutom stora hallen på andra våningen och åtta omklädningsrum i bottenvåningen finns i planen också motionsrum, samt föreningscafé, mötesrum och kanslirum som alla kan bokas.

"Det behövs fler idrottsytor i söderort och Gränsbergets idrottshall är ett välkommet tillskott", skriver Maria-Elsa Salvo (S) som är ordförande i idrottsnämnden till Mitt i.

Kritiken från Centerpartiet

Övriga partier stöttar beslutet. Men Mikael Peterson (C), vice ordförande i idrottsnämnden, påpekar att staden kan bli bättre på att ta till vara på kompetens från lokalt föreningsliv och idrottsförbund. I detta fall för att bygga en anläggning som utövarna blir nöjda med.

– Ibland kan jag uppleva att majoriteten bara tycker att det kommunens kompetens som ska tas tillvara på, säger han.

När Maria-Elsa Salvo får höra kritiken svarar hon:

"Det är mycket viktigt för oss att vi för dialoger med föreningarna för att kunna skapa så goda förutsättningar som möjligt. I budgeten för 2024 skriver vi också att idrottsförvaltningen tidigt ska föra dialog med berörda föreningar och idrottsförbund."