Han har komponerat musik sedan han lärde sig att spela vid tolv års ålder.

– Min fyra år äldre storebror och jag försökte göra filmmusik. Vi lyssnade på John Williams, men insåg väl inte att det var lite för komplext. Då hade vi ett keyboard hemma. Senare blev det gitarr, berättar Karl Vento.

Det är med det sistnämnda instrumentet som han skapat sin karriär. Främst i gymnasiekamraten Anna von Hausswolffs band, men också i Det Stora Monstret och med artisterna Sumie och Anna Ran.

Under detta hans kreativa decennium har emellertid hans eget skapande fått stå tillbaka. Nu har det blivit ändring på det.

– Det var för fyra år sedan som det började ta form. Men det har varit en berg- och dalbana. Jag har inte sjungit så mycket tidigare. Det var svårt att lära sig och jag har gett upp några gånger. Samtidigt har en del av mig fått mig att fortsätta, förklarar han.

Karl Vento berättar att han hittade sitt tonspråk redan på gymnasiet-

– Ända sedan dess har jag dragit till det drömska och det har blivit en del av mig. Jag är superglad att jag har spelat med kreativa människor och kunnat plocka upp pusselbitar på vägen till min musik.

Tillsammans med gymnasiekamraten Filip Leyman som producent har han jobbat fram sin egensinniga, vackra debut. Albumreleasen var dessutom i samarbete med kläddesigner Helena Lundström. Så vid konserten på Pustervik 22 november bjuds inte bara på Karl Ventos musik utan också hennes kollektion.

– Hon har gjort sju plagg till mig, säger Karl Vento, som redan i våras fick vädra sin musik för första gången och haft flera spelningar i höst.

– Nu känns det naturligt att stå längst fram. Jag är trygg med mitt material och stolt över hur det har blivit.