”Vi ska stoppa brott, inte ­bilister”, säger kommun­styrelsens ordförande Daniel Källenfors (M) i ett uttalande på stadens hemsida.

Han syftar på att staden och polisen ska fokusera på grövre kriminalitet, enligt den nya överenskommelse om samverkan som parterna nyligen har undertecknat.

Grova brottslingar

– I den gamla överenskommelsen var det ett ganska stort fokus på trafik. Nu ska vi ha större fokus på ung­domar, narkotika och brottslighet, säger Daniel Källenfors.

Enligt kommunpolisen Thommy Brännström är dock arbetet med trafikfrågor centralt även framöver.

– Vi noterar det Daniel säger men kommer självklart att fortsätta med trafikkontroller. Polisen kommer inte att prioritera trafik ­mindre men i det tidigare avtalet med staden var det ett tydligt fokus. I stället har man lagt till en tydlig skrivning om narkotikabrott, ­vilket också sker i trafikmiljön. Syftet är delvis att komma åt de grova brottslingarna, då många kriminella färdas i bilar, ­säger han.

– Det händer även att det blir mer fusk med alkohol och bilkörning under semestern. Vi tar inte mängder med rattfyllerister men det händer några gånger

i månaden, och att en person kör påverkad är ett problem.

Blir kontrollerna fler då?

– Det är möjligt, åtminstone blir de inte färre.

Daniel Källenfors håller med om att rattfylleriet är ett problem.

– Absolut, men någonstans måste man prioritera. Polisen delar vår bild av att narkotika och ungdomar ska stå i fokus. Det är ett större problem att ungdomar knarkar än att någon kör för snabbt. Men trafikkon­trollerna kommer att vara kvar.

Varför ställer du de två problemen mot varandra?

– Det var den skillnad som fanns i avtalet jämfört med tidigare. När man prioriterar måste man också prioritera bort något.

Polisen säger att trafikkontrollerna är viktiga just för att upptäcka narkotikabrott och gängkriminella?

– Det vet polisen bäst förstås. Men det kommunen säger i överenskommelsen är att vi vill prioritera narkotika och ungdomar. Polisen gör mycket som inte finns i överenskommelsen.