– Det är mycket känslor, smärta, ilska och frustration. Som om man nästa kan höra ett skrik från gatan, säger Julian Khalaf.

Så sammanfattar han boken på 87 sidor som tog honom fyra år att slutföra. Här har Julian Khalaf samlat röster från alla han har träffat under de senaste åren. Det är allt från förövare, till anhöriga, offer och myndighetspersoner med makt att påverka.

Redan som 15-åring började Julian Khalaf sin bana som föreläsare om hur man förebygger att någon hamnar i gängkriminalitet. Drivkraften hittar han bland de oskyldiga som drabbas av skjutningarna.

Målet med Skriket från gatan har varit att undersöka nyrekryteringen av unga personer till de kriminella gängen.

– Framför allt är det viktigt att lyfta barnens berättelser. Varför 13-åringen menar att han begår våldsbrott och att låta föräldrarna till brottsoffer få sina röster hörda, säger han.

Familj, skola och ekonomi

En förklaring till att boken tog så lång tid att göra är att samhällsklimatet förändrats drastiskt, bara under det senaste året, berättar Julian Khalaf. I ett samtal med en ledande person i ett kriminellt nätverk för tre år sedan fick Julian veta att en "springis" kunde vara så ung som 12 år gammal. I år berättade samma person för Julian att en springis kunde vara så ung som nio år.

– Det var chockerande. Då ska barn vara ute och leka i parken och inte behöva reflektera kring var man ska gömma en väska eller leverera narkotika. Sådant ska inte finnas i någon nioårings värld, säger han.

Med sin bok, Skriket från gatan, vill Julian Khalaf berätta om alla som påverkas av det organiserade våldet, och vad som måste till för att det ska upphöra.

Med sin bok, Skriket från gatan, vill Julian Khalaf berätta om alla som påverkas av det organiserade våldet, och vad som måste till för att det ska upphöra.

Privat

Vid ett annat tillfälle frågade Julian samma person om dennes tankar kring att det är barn som utför skjutningar åt nätverken, och hur säkert det är när det finns civila i närheten. Svaret han fick var "hur svårt kan det vara att bara trycka på en knapp?".

– Då började jag förstå att de här personerna saknar sympati och empati för andra personer i samhället. De är redo att utsätta ett helt samhälle för att bevara sitt nätverks heder, säger Julian Khalaf.

Du är 19 år och tillhör ingen yrkesgrupp som arbetar med den här problematiken. Varför ska läsarna ta till sig av dina upplevelser?

– För att jag är 19 år och har vänner som levt och fortfarande lever i den här bubblan. Förhoppningen är att genom de här berättelserna kunna ge mer kunskap om hur de kriminella lever och vad vi som samhälle måste göra för att motverka den här utvecklingen.

Och vad är det?

– Många barn som dras in har det tufft ekonomiskt. Många barn får inte hjälp i skolan, särskilt de med diagnoser. Många barn har det jobbigt hemma. Familj, skola och ekonomi är de tre viktigaste faktorerna som måste bli bättre.

Pristagarna om Adrianastipendiet: "Väldigt stort"

För att hedra minnet av 12-åriga Adriana som miste livet i en skjutning sensommaren 2020 har Botkyrka kommun inrättat ett stipendium som ska gå till en person eller organisation som verkar för ett vålds- och brottsfritt Botkyrka. Nu står det klart vilka som får det första stipendiet.

Bland 11 nomineringar är det två som får dela på det första Adrianstipendiet någonsin – 17-åriga Julian Khalaf och Nattvandrarna Botkyrka.

För Julian Khalaf kom det som en överraskning – han visste inte ens om att han blivit nominerad. Så när de hörde av sig från kommunen för att berätta för honom om den glada nyheten blev han dubbelt förvånad.

– Men också glad! Det känns väldigt stort – att få vara en av de första som tar emot det, men det visar även att jag nått fram till samhället med mitt budskap, säger han.

Han håller föreläsningar om hur man kan förebygga att någon hamnar i gängkriminalitet, bland annat vilka varningssignaler man kan hålla utkik efter.

Alla kan lära varandra

Julian Khalaf började smida planer redan som 15-åring, och sedan dess har han gett ett 40-tal föreläsningar på temat. Drivkraften hittar han bland de oskyldiga som drabbas av skjutningarna – som Adriana.

– Det som gör mig mest irriterad är att man säger att personer befann sig på fel plats vid fel tillfälle. Det är som att man normaliserar problemet och att vi som bor här ska behöva räkna med att en skjutning kan ske så fort vi går utanför dörren. Istället borde man skifta fokus till de som begår de här brotten, säger han.

Vilka bör höra dina föreläsningar?

– Alla är vi beroende av kunskap på det här området, och alla kan lära sig något: ung som vuxen. Unga kan påverka vuxna, vuxna kan påverka unga och alla kan vi påverka samhället.

Återkommer årligen

Men det är inte bara Julian som får ta emot stipendiet. Nattvandrarna Botkyrka med ordförande Gilbert Hällström i spetsen får också vara med och dela på stipendiesumman på 10 000 kronor.

– Ryktet går på byn, så det kom kanske inte som en överraskning, säger Gilbert Hällström.

Ändå är han mycket tacksam för att Nattvandrarna får den uppmärksamhet som de förtjänar, menar han. Men än står det inte klart vad pengarna ska gå till.

– Det ska ju gå till föreningen. Men vad vi ska göra exakt vet jag inte. Det är något som vi ska prata om i styrelsen. Kanske försöker vi ta oss till andra nattvandrare för att se hur de gör och utbyta erfarenheter, spekulerar Gilbert.

Stipendiet ska återkomma årligen. Juryn som tagit beslutet består av representanter från Botkyrka kommun, ungdomsfullmäktige, barnombudsmannen och Adrianas mamma Susanne.

ÅTERKOMMER ÅRLIGEN. Kommunen har inrättat ett stipendium till minne av 12-åriga Adriana, och nu har de första stipendiaterna fått ta emot sina stipendier.

ÅTERKOMMER ÅRLIGEN. Kommunen har inrättat ett stipendium till minne av 12-åriga Adriana, och nu har de första stipendiaterna fått ta emot sina stipendier.

Albin Tingstedt

Adrianastipendiet går till den som:

• Verkar för en vålds- och brottsfri Botkyrka.

• Riktar sig till barn och unga i Botkyrka.

• Uppmuntrar till barn och ungas delaktighet.

• Är förebilder för aktivt åskådarskap.

"Att förändra åskådarrollen innebär att förändring skapas genom att flera personer griper in för att stoppa våldet. Det kan handla om ageranden innan själva våldet sker, under tiden våldet sker men också insatser efter att någon har blivit utsatt för våld".

Källa: Botkyrka kommun

STIPENDIAT. 17-åriga Julian Khalaf är en av två stipendiater för det allra första Adrianastipendiet 2022.

STIPENDIAT. 17-åriga Julian Khalaf är en av två stipendiater för det allra första Adrianastipendiet 2022.

Albin Tingstedt

De får dela på det första Adrianastipendiet

Första stipendiet i 12-åriga Adrianas minne ska återkomma årligen.