Plaskdammarna i Jakobsberg, vid Tallbohov och Hammarparken, kommer stå torrlagda i år, vilket flera upprörda läsare hört av sig om. När Mitt i ringer upp Park och Gata på Järfälla kommun är förklaringarna till de tomma dammarna framförallt ekonomiska.

– Båda plaskdammarna har nått slutet av sin tekniska livslängd. Det ställer till stora problem vad gäller vattenreningen, säger avdelningschef Hans Enelius.

Han säger att kommunen behöver renovera dem för att dammarna ska få en lägre driftskostnad än de har idag.

– Det hade vi äskat medel för men det fanns för närvarande inte plats för det i budgeten. Att hålla dammarna igång kostar omkring 700 000 kronor per damm.

Snöröjningen kostade

Han säger att i det fall man skulle valt att hålla dammarna öppna ändå skulle de öppna upp sig för risken att tillsynsmyndigheten beslutar sig för att stänga dem på grund av dålig vattenkvalitet.

– Då skulle vi inte ha några pengar att fixa dem.

Den stränga vintern har också lämnat stora hål i nämndens budget.

– Den extremvinter vi har haft hela vintersäsongen har påverkat vårt resultat negativt. Både när det gäller snöröjning och halkbekämpningen. Vi har också blivit tvungna att laga potthåll och det har varit ett drygt arbete med att sandsopningen. Det har varit avsevärt mycket större mängder sand än på många många år, säger Hans Enelius.

Tuffa sparkkrav

Tekniska nämnden var en av de nämnder som fick tuffast besparingskrav i budgeten för 2024: 47,7 miljoner kronor. I den senaste delårsrapporten för april beskrivs besparingarna som "mycket utmanande". De bedöms enligt förvaltningen påverka nämndens verksamhet i hög omfattning.

Kommer plaskdammarna tillbaka om ekonomin vänder?

– Vi hoppas att kunna öppna plaskdammarna igen. De är väldigt populära, inte minst för de barnfamiljer som inte har någon möjlighet att åka någonstans på sommaren.