När en lastbil full av det giftiga ämnet fenol välte på en E18-avfart i Enköping ryckte brandmän från Järfälla brandstation ut. Som en av tre enheter i Sverige har de nationell spetskompetens när det kommer till att sanera farliga ämnen.

"I värsta fall antagonistiska hot"

Stationens särskilda förmågor lockade under måndagen till sig finbesök i form av finska försvarsministern Antti Häkkänen, hans svenska kollega Pål Jonsson (M) och Carl-Oskar Bohlin (M), minister för civilt försvar.

– Det handlar om att ha förmåga att hantera oönskade händelser. Och i värsta fall händelser som drivs av antagonistiska hot, sa Carl-Oskar Bohlin, rapporterar GP.

Vi måste vara redo för antagonistiska attacker, inte bara fredstida kriser, sa Carl-Oskar Bohlin, minister för civilt försvar, under besöket i Järfälla.

Vi måste vara redo för antagonistiska attacker, inte bara fredstida kriser, sa Carl-Oskar Bohlin, minister för civilt försvar, under besöket i Järfälla.

Himzo Mihaljevic

Den finska ministern tog upp Salisbury som exempel, den brittiska staden hamnade i fokus efter en giftattack mot en före detta rysk dubbelagent där, berättar GP.

– Vi behöver också vara förberedda på något sådant.

Utbildas om kemiska stridsmedel

Om en liknande attack skulle inträffa i Stockholm skulle saneringsenheten i Järfälla rycka ut.

– Vi har den skyddsutrustning som krävs, så absolut att vi skulle kallas in för att sanera både säkerhetspersonal och civila som kan ha drabbats. Vi har material för att kunna hantera både biologiska och kemiskt stridsmedel, säger Mikael Madsen, styrkeledare på brandstationen och en av dem som tog emot ministrarna.

Saneringsenheten har ungefär 20 år på nacken, men har under de senaste åren fått ny utrustning och uppdaterade utbildningar.

Pratar ni på stationen om omvärldsläget i och med Natointrädet?

– Det är klart att vi tänker på händelser i vårt närområde. Just nu håller vi på att avsluta en utbildning om kemiska stridsmedel, som vi har tillsammans med FOI, och det är något vi tar med i utbildningen, säger Mikael Madsen.