– Vafan är detta? Vad är det som händer? säger 81-årige Åkersbergabon Jan Friberg, och ber om ursäkt om han talar otydligt på grund av en tidigare stroke.

– Jag har nästan svårt att tro att det är sant. Det är jättekul!!!

Sedan 3 juni finns hans egenkryddade sprit att köpa på Systembolaget, med egen flaska, egen etikett och eget namn. Dessutom har han fått två nya vänner som han nästan beskriver som söner.

Tog med sig en skvätt

Vi backar historien.

Janne är med i Munskänkarna Åkersberga som arrangerar dryckesprovningar för medlemmarna. Inbjuden är Sebastian Forsberg, den ena halvan av Österåkersbaserade destilleriet Swallows & spirits som främst tillverkar gin.

Janne passar på att berätta att han har ett bra recept på en akvavit han brukar göra.

– Ett par dagar senare kom han med en skvätt. Jag dricker ju egentligen inte akvavit, säger Sebastian.

– Men sedan spred sig ett leende, fyller Adam Malki, den andra hälften i bolaget, i.

Det var för drygt ett år sedan.

Jan Friberg med Sebastian Forsberg och Adam Malki på Swallows & spirits.

Jan Friberg med Sebastian Forsberg och Adam Malki på Swallows & spirits.

Malin Lövkvist

Nu har Sebastian och Adam precis släppt Jannes sprit till försäljning under namnet Signal Aquavit.

Nån primör är förvisso inte Jan Friberg när det gäller att blanda till saker.

Han är utbildad kemist och förr i världen arbetade han bland annat med att ta fram ett diagnostiskt

hjälpmedel för att förebygga hjärnskador hos nyfödda.

– Sebastian och Adam är väldigt noggranna. Men jag var nervös, för ett litet fel kan bli stort, säger Janne om processen översätta hans brännvinsrecept till mer storskalig tillverkning.

Utprovat på kräftkalas

Jannes kryddning innehåller bland annat kummin (annars får det inte kallas akvavit), citronzest (det yttersta skalet), fänkål, dill och dillfrön. Sedan han först tog fram receptet för 35-40 år sedan har han dessutom provat och utvecklat det, inte minst på återkommande kräftskivor på Stegesund i Vaxholm.

– O.P. (O.P. Anderson Aquavit, producent Altia, reds anm) är min favorit. Jag ville ha en O.P, men ännu mer efter min smak, säger han.

Resultatet är en dryck som av Sebastian och Adam beskrivs som ”ren och rund, nästan med romkaraktär”.

En 80-årig före detta kemist, Jan Friberg, lever drömmen och får göra akvavit med Jan Friberg med Sebastian Forsberg och Adam Malki på åkersberga baserade  Swallows and spirits.

En 80-årig före detta kemist, Jan Friberg, lever drömmen och får göra akvavit med Jan Friberg med Sebastian Forsberg och Adam Malki på åkersberga baserade Swallows and spirits.

Malin Lövkvist

Så vad mer har sedan Åkersbergaföretaget startade 2022?

Numera har företaget fem olika produkter, Jannes akvavit inräknad, berättar Adam och Sebastian. Förra året vann två av deras produkter silver i tävlingen Gin & Tonic Awards Sweden 2023.

Än bättre gick det dagen innan vi träffas, då vann deras dry gin silver i den stora internationella dryckestävlingen IWSC, International wine and spirit competition.

I dagarna väntar Sebastian och Adam också på tillstånd för att få hålla visningsturer med ginprovning i lokalerna i Åkersberga.