Ett hemtjänstbolag, som varit verksamt i Järfälla och Stockholms stad sedan 2010, har stoppats av Inspektionen för vård och omsorg (IVO).

Beslutet grundar sig i att bolaget lämnat motstridiga och felaktiga uppgifter om ägarförändringar, samt att två personer i ledningen anses olämpliga.

Lämnat fel uppgifter

Ägarförändringarna handlar om utköpet av två personer från den tidigare ledningen, vilka bedömdes som olämpliga när IVO skulle bevilja hemtjänsttillstånd.

Bolaget har lämnat olika uppgifter vid olika tidpunkter och flera av dessa uppgifter överensstämmer inte med årsredovisningar och Bolagsverkets register, skriver IVO.

"IVO ser mycket allvarligt på dessa omständigheter som dels inneburit att företrädarna för bolaget har lämnat oriktiga uppgifter till myndigheten, dels att tillsynen av bolaget försvårats" går att läsa i ärendet.

Sena betalningar och skenanställningar

Vidare noterar IVO att huvudägaren klassades som olämplig efter att bolaget försökte få rätt att bedriva assistans. Han har varit aktiv i två andra bolag som varit sena med flera skattebetalningar. 

Dessutom har en styrelseledamot tidigare varit i ledningen i ett assistansbolag som stoppades efter misstankar om skenanställningar.

Beslutet att stoppa bolaget påverkar 73 omsorgstagare.