En kvinna fick en PRP-behandling, så kallad vampyrbehandling, vid skönhetskliniken Skinfiniti på Södermalm 2022, och drabbades av en infektion i ena bröstet, med feber och smärta i flera månader.

Men när hon sökte hjälp fick hon kalla handen.

Hon fick söka vård på Södersjukhuset, där bröstet tömdes och hon ordinerades antibiotika.

Kvinnan, som uppfattat att mannen var läkare, anmälde honom till Inspektionen för vård och omsorg, Ivo.

Myndigheten kritiserar nu mannen, som visar sig vara sjuksköterska.

– Det är superbra att han kritiseras. Jag anmälde ju för att inte fler ska råka illa ut, säger kvinnan, som vill vara anonym, till Mitt i.

Förbud

Tidigare i vår förbjöd Ivo kliniken att fortsätta med sin verksamhet.

Enligt Ivo har injektionsbehandlingar gjorts där huden penetrerats för djupt, och kunskap om biverkningar saknas. Det har heller inte funnits läkemedel för att till exempel kunna behandla allergiska reaktioner.

Förbudet att stänga kliniken har överklagats.

Anser sig oskyldig

När det gäller kritiken för kvinnans PRP-behandling skriver sjuksköterskan till Ivo att "If you can explain how PRP injected 4-5 mm into skin of breast can cause this I am willing to listen. So I blocked her".

Han menar att han inte kan lastas för infektionen och att han blockerat all kontakt med kvinnan.

Ivo stänger ännu en skönhetsklinik

Kliniken erbjuder injektionsbehandlingar med fillers, botox och så kallad "vampyrbehandling".

Nu förbjuds Skinfiniti Stockholm att fortsätta sin verksamhet.

För några månader sedan stoppades Stockholm Medicus. Nu förbjuder Inspektionen för vård och omsorg, Ivo, skönhetskliniken Skinfiniti på Södermalm att fortsätta med sin verksamhet.

Vid kliniken utförs bland annat microneedling, injektionsbehandlingar med fillers, rynkbehandling med botox och PRP, så kallad ”Vampyrbehandling” (blodplasma injiceras för att stimulera återbildning av hudvävnad).

I lokalerna finns även två andra verksamheter, en hudvårdsklinik och en klinik som även utför estetiska injektionsbehandlingar. De omfattas inte av beslutet och deras verksamhet kan fortsätta.

Flera brister

När det gäller Skinfiniti har Ivo funnit flera allvarliga brister.

Bland annat har injektionsbehandlingar gjorts där huden penetreras djupare än överhuden, vilket inte är en vedertagen metod. Kunskap om konsekvenser och eventuella biverkningar saknas, skriver Ivo i sitt beslut.

Använde städservetter

Utöver det har sjuksköterska utfört behandlingar som bara läkare ska göra, och kliniken har inte haft tillgång till nödvändiga läkemedel för att till exempel kunna behandla allergiska reaktioner.

Dessutom är hygienen dålig, ytor desinficeras inte korrekt utan städservetter från Ica uppges ha använts.

Ivo menar att det inte räcker med föreläggande om att åtgärda bristerna, utan väljer att förbjuda verksamheten då det finns "påtaglig fara för patienters liv, hälsa eller personliga säkerhet".

Tidigare dömd

Någon medicinskt ansvarig läkare finns inte på kliniken, men den person som Ivo ställt förbudet till uppges ha arbetat som läkare i Spanien.

2022 dömdes han i tingsrätten för att ha smugglat in botox, sprutor, kanyler och läkemedel till Sverige, och det finns även ett tillsynsärende hos Ivo gällande hans legitimation.

Tillsyn sedan 2021

1 juli 2021 trädde lagen om estetiska kirurgiska ingrepp och estetiska injektionsbehandlingar i kraft.

Klinikerna måste registrerar sig och endast legitimerad sjukvårdspersonal får utföra ingreppen.

De står under Ivo:s tillsyn utifrån patientsäkerhetslagen.

Källa: Ivo

Kliniken har bland annat injicerat botox alltför djupt, enligt Ivo:s beslut.

Kliniken har bland annat injicerat botox alltför djupt, enligt Ivo:s beslut.

Mostphotos

Ivo stänger ännu en skönhetsklinik: ”Fara för patienters liv”

Erbjöd ”vampyrbehandling” och stack för djupt ✔ Smugglade in botox, sprutor och kanyler ✔ Använde vanliga städservetter för desinfektion