Olga Leticia Andersson, 87, har bott i Kallhäll i 23 år. Innan det bodde hon vid Stäket. Mitt i följer med henne ut längs ett av promenadstråken i området.

– Där borta finns två gamla bänkar från sextiotalet. De stod här när jag flyttade till Järfälla år 1961, säger Olga Leticia Andersson.

Hon pekar mot en kulle bakom bostadsområdet.

– När jag går i min takt tar det 20 minuter till närmsta bänk. Det är för långt, man blir trött i ryggen och knäna. Alla min kompisar tycker som jag. Det är sorgligt att bli äldre i Kallhäll.

 Olga vill se fler bänkar vid promenadstråket.

Olga vill se fler bänkar vid promenadstråket.

Malin Lövkvist

Olga Leticia Andersson går dagligen ut på promenader. Antingen för att handla, träffa vänner eller för att kolla på fotboll vid Kolarängskolans fotbollsplan.

– Jag brukar säga att när man är gammal som jag är och när alla åker på semester så roar jag mig med att titta på barn som spelar fotboll. Det är så roligt men det finns inte en enda jädra bänk där, säger hon.

Behövs under sommaren

Varma temperaturer innebär möjlighet till grannhäng. Men värmen gör också promenaderna i området svettiga.

– När det är 25 grader varmt och man är i min ålder, då orkar man bara gå en viss tid. Sen måste man sitta och andas och då finns det ingen bänk i närheten, säger Olga Leticia Andersson.

Om det hade funnits fler offentliga sittplatser i området hade hon och hennes vänner kunnat umgås mer utomhus.

– Vi har så nära till naturen, vi har inget att klaga på egentligen. Men vi sköter inte om varandra så som man skulle vilja, säger hon.

Utan sittplatser blir det svårare för de äldre att umgås tillsammans i närområdet.

Utan sittplatser blir det svårare för de äldre att umgås tillsammans i närområdet.

Malin Lövkvist

Klagat hos kommunen

Olga Leticia Andersson har ringt till Järfälla kommun för att framföra önskemål om fler bänkar. Men det har varit utan framgång.

"Vi har fått in önskemål om bänkar i området. Under flera år har vi haft regelbundna dialoger med Funktionsrätt Järfälla – Upplands-Bro, där bland annat denna typ av frågor fångas upp", skriver Tanja Peters, parkförvaltare i Järfälla kommun, i ett mejl till Mitt i.

På frågan om det kommer att ställas ut fler bänkar svarar Tanja Peters att avdelningen sammanställer samtliga inkomna önskemål för att sedan möta upp det med tilldelad budget.

Olga Leticia Andersson tycker svaret liknar det hon själv fick från kommunen i fjol när hon ställde samma fråga.

– Det hände inget. Man får inga konkreta besked någonsin. Någonting måste göras för jag älskar det här samhället. Men jag trycker att de har glömt oss gamlingar, säger Olga Leticia Andersson.

Hon villl att de som bor i Kallhäll i framtiden får det bra med bänkar.

– Jag ser behovet och tar mig i kragen och yttrar mig. Jag vill att de som kommer efter mig ska få njuta av att kunna sätta sig ned.