Den 12 augusti gjorde miljöförvaltningen i Stockholms stad ett oannonserat kontrollbesök på en pizzeria i västerort och upptäckte då flera så kallade avvikelser, vilket i praktiken innebär att alla krav i livsmedelslagstiftningen inte var uppfyllda.

När miljöförvaltningens kontrollant kom in i restaurangens kök observerades massor av flugor, samt spår av krypande insekter bakom kylbänkarna, enligt en kontrollrapport som Mitt i tagit del av. Fönstren saknade även insektsnät.

Enligt lag ska lokalerna vara planerade och placerade så att det ska vara möjligt att bekämpa skadedjur på ett effektivt sätt, och fönster och andra öppningar ska vara försedda med insektsnät som enkelt ska kunna tas bort när det behöver rengöras.

Restaurangen har brustit i sin rengöring, menar miljöförvaltningen.

Restaurangen har brustit i sin rengöring, menar miljöförvaltningen.

Miljöförvaltningen Stockholms stad

Dåligt rengjort

Insekterna var inte den enda avvikelsen som upptäcktes vid besöket.

Miljöförvaltningen konstaterade dessutom att rengöringen var bristfällig på vissa ställen och att den generella rengöringsnivån behövde förbättras.

Det noterades bland annat otillräcklig rengöring av degmaskinen, arbetsbänkar, hyllor, diskhon, burköppnaren, under och bakom kylbänkar, samt golvet och väggarna, skriver miljöförvaltningen i protokollet.

När man arbetar med att hantera livsmedel är det krav på rengöring och desinficering, eftersom risk för föroreningar och smitta alltid måste förhindras, enligt lag.

Smuts och insekter hittades på fler platser i pizzerians kök. Nu krävs man på åtgärder.

Smuts och insekter hittades på fler platser i pizzerians kök. Nu krävs man på åtgärder.

Miljöförvaltningen Stockholms stad

Krav på åtgärder

Eftersom restaurangen både brustit i rengöring och i sin skadedjursbekämpning kommer man nu få skriftliga beslut med krav på att att åtgärda avvikelserna så snart som möjligt.

En uppföljande kontroll kommer därefter att göras.