Ringön Indiefestival

Göteborgs Indiekör har i över 15 års tid försett stadens kulturliv med tolkningar av såväl lokala akter som världsartister. Kören är medlemsdriven och alla arrangemang skrivs av medlemmarna själva. Genom åren har körens karaktärsgalleri förbytts – äldre medlemmar har slutat och nya har tillkommit. Nu bjuder kören in till minifestival på Vega bryggeri på Ringön. Denna gång är det inte bara kören på scen – de har också bjudit in ett gäng band med kopplingar till kören! Det blir en helkväll med allt från röjig pop till finstämd körsång – och dessutom panggod mat och bärs från Vega bryggeri.

Plats: Vega bryggeri, Ringön, Manufakturgatan 2, lördag 25 november, kl. 16.00–01.00.

Minnesluckor – 40 år av galenskap

Nu har Jan Rippe och Per Fritzells nya krogshow Minnesluckor premiär på Kajskjul 8. Minnesluckor är fylld med fyrtio års galenskap. Det blir nytt. Det blir gammalt. Det blir allt. Det blir hejdundrande skratt och svängiga hågkomster, sånger, sketcher, stämmor och steg. Kommer du ihåg husvagnen, minns du Roger på Macken, har du något minne av Hembygdsföreningens ordförande, Åke från Åstol, Kenneth Aalborg, Sven-Usling, Goja och Lady Shave och? Vi kan ha glömt något, vi får se. Och du får se vad det kan bli, det kan bli vad som helst. En föreställning sprängfylld av just minnen, nyfunna karaktärer och bortglömda nummer, upphittade och upphottade och framförda tillsammans med Den Ofattbara Orkestern. Flertalet kvällar är redan slutsålda, intresset för biljetter är stort vilket gör att spelperioden förlängs med flera extra föreställningar ända in på våren 2024.

Plats: Kajskjul 8, premiär torsdag 16 november, kl. 17.30.

The Umbilical Brothers – The Distraction

Älskar du att titta på skärmar? Tittar du på en just nu? Då borde du komma ut lite oftare. Mer specifikt till en föreställning där en stor skärm spelar en viktig roll. Komikerduon The Umbilical Brothers använder energin från liveframträdanden tillsammans med upplevelsen att gå på bio och kombinerar det till en helt ny föreställning som utspelas på scen samtidigt som på bioduk. Resultatet liknar inget de tidigare har gjort och inget du tidigare har sett. Uttrycket ”blow your mind” får en helt annan innebörd här. The Distraction uppmuntrar ditt skärmberoende.

Plats: Draken Live, Heurlins Plats 15, tisdag 14 November, kl. 19.30–21.30.

Barockens okrönta drottning

Till musik av pionjären och det musikaliska underbarnet Élisabeth Jacquet de La Guerre förs vi in i de kungliga gemaken i Versailles. Hon skrev sonater, kantater och en opera, en av de första kvinnorna att skriva en sådan. Från samma guldprydda salonger kommer musiken av Julie Pinel, Visée, Marais och inte minst François Couperin. Den franska klavermästaren bidrar med en sirlig hyllning till diktkonstens och dansen musa Terpsichore. Musiken framförs av ensemblen Les Jardiniers bestående av musiker ur Göteborgs Symfoniker samt cembalisten Adrienn Illes, traversflöjtisten Georgia Williams och sopranen Ingrid Berg.

Plats: Stenhammarsalen, Göteborgs konserthus, söndag 12 november, kl. 18.00–20.00.

Österödskvinnan kvarlevor

Österödskvinnans kvarlevor är omkring 10 000 år gamla och härstammar från äldre stenåldern. Hennes skelett är ett av de äldsta och mest kompletta som hittills påträffats i Skandinavien. För första gången någonsin visas Österödskvinnan för allmänheten på Göteborgs stadsmuseum. ”Det här är ett unikt arkeologiskt fynd som har stor betydelse för vår tolkning av forntiden. Österödskvinnan ger oss en spännande glimt av vår förhistoria och ger publiken möjlighet att komma en individ som levde och dog för 10 000 år sedan riktigt nära”, säger Else-Britt Filipsson, arkeolog på Göteborgs stadsmuseum. 

Plats: Göteborgs stadsmuseum, Norra Hamngatan 12, visas till och med 30 april 2024 som en del i den permanenta utställningen Spåren talar.