Häromåret flyttade Cajsa, 25, från Göteborg till Stockholm.

Först fick hon acceptera en tvåa i andra hand för 11 000 kronor på Kungsholmen.

En hyra hon inte hade råd med.

Via bostadsförmedlingen i Stockholm erbjöds hon förstahandskontraktet hos Svenska nyttobostäder i Hässelby strand i maj 2023.

Ingen ugn eller frys

Hyran på 6 700 kronor gjorde att hon tackade ja.

Lägenheten hade ingen frys eller ugn, men hon fick höra att hyresvärden skulle installera ugnen, något som fortfarande inte hänt.

– Vi märkte tidigt att saker och ting inte fungerade eller var sönder. Ett exempel är trasiga bänkskivan.

När en hyreshöjning på över 400 kronor nyligen gick igenom var det droppen för Cajsa.

I telefonen visar hon en Facebookgrupp där hyresgästerna ifrågasätter alla brister och hyreshöjningen.

– Vi känner oss helt hjälplösa. Hyresvärden höjer hur mycket den önskar utan att göra ett dyft åt problemen.

Byggdes 2019

Huset vid Maltesholmstorget byggdes 2019, ändå är bristerna många: Ventilationen har inte fungerat, hissen är ofta avstängd, korrekta blippar och portkoder har dröjt vilket gjort att hyresgäster blivit utelåsta från huset.

Bild utanför soprummet i kvarteret.

Bild utanför soprummet i kvarteret.

Privat

Kackerlackor rapporteras från tvättstugan, felanmälningshantering har legat nere, det är skräpig vid avfallsrummet och flera inbrott sker i källarförråden.

Att få återkoppling från Svenska Nyttobostäder beskriver Cajsa som minst sagt svårt.

– Det är över 40 dagar sedan jag kontaktade dem senast kring lägenheten utan svar.

"Strävar efter att åtgärda problemen"

Svenska Nyttobostäders fastighetschef Mikael Tärnström menar att hyrorna är anpassade efter lägenheternas storlek och standard.

– Vi har haft tillfälliga problem med blippar och överfulla avfallsrum, men vi strävar alltid efter att åtgärda inkomna fel så snart vi får kännedom om dem.

Han säger att man satt upp brytskydd, säkra passersystem och gallergrindar för att försvåra inbrott i källarföråden.

Och ventilationen ska såklart fungera, annars måste man felanmäla, betonar Mikael Tärnström.

Känner ni till att det varit kackerlackor i tvättstugan?

 – Ja, vi känner till det. När kackerlackorna uppmärksammades tog vi genast in en professionell skadedjursbekämpare som varit på plats och sanerat. Problemet är åtgärdat och det finns inga indikationer på att problemet fortlever.

Flera brister tycks ha funnits bland lägenheterna, anser du att ni är tillräckligt snabba på att åtgärda fel?

– Vi löser felanmälningar fort, skulle jag säga. Normalt inom högst sju dagar beroende på felet. Men vi har också garanti gentemot byggaren och vid fel som ska falla under garanti kan det ibland ta längre tid att lösa felet eftersom det blir ytterligare en part inblandad, säger Mikael Tärnström.

Angående att Cajsa inte fått svar på 40 dagar säger Tärnström att han inte vill gå in på personnivå.

– Det finns frågor som ställts nyligen som i princip är samma frågor som vi besvarat förut, trots detta har vi återkopplat på nytt nu, säger Mikael Tärnström.

Hyresgästföreningen granskar

Hyreskraven från de svenska hyresvärdarna inför 2024 var de högsta hittills och Svenska Nyttobostäder var en av många värdar som höjde 5,8 procent, en höjning som Hyresgästföreningen sedan tidigare reagerat kraftfullt på.

Hyresgästföreningen granskar sedan tidigare Cajsas hyra och ska med anledning av de nya uppgifterna från Cajsa nu fördjupa granskningen, menar man.

– Detta låter som en rätt hög hyra, och vi hade aldrig medgett 5,8 procents höjning här, säger Kristoffer Burstedt, förhandlingsstrateg på Hyresgästföreningen Region.

Kristoffer Burstedt säger att man vill uppmana de eventuella medlemmar man har i huset i Hässelby strand att höra av sig om de vill få hyran bedömd.

– Möjligtvis kan man vara berättigad till tillfällig hyresnedsättning under perioder. Men problemen med hissarna och ventilationen gör att man även bör höra av sig till miljökontoret.