Göteborgsbandet City Saints är ett synnerligen kreativt band med synnerligen kreativa medlemmar. Så nöjer sig exempelvis frontmannen Stefan Johansson inte med att skriva låtar för bandet endast utan är också kreativ i grupperna Outsiders GBG och Bastardes. Gitarristen Gabriel Aadland leder också Satanic Overdrive. Och basisten Carl Linneaus är musikjournalisten med författardriv som skrivet en rad böcker om favoritbandet Kiss. Nu senast den uppmärksammade "Den sista dynastin".

Hemliga gäster

Så när nu City Saints tioårsjubilerar gör man det med råge. Spelningen på Musikens hus 25 november gästas av bandkollegorna En Vänster, Hjalmars Allstars och Liptones, förutom av de gästande musikerna under City Saints egen 21 låtar långa spelning.

– Så här långt har vi fått ja från vilka det blir, men vilka håller vi ännu så länge hemligt, säger Carl Linneaus.

Det kanske inte är så svårt att räkna ut vilka celebriteterna är. Med en gästlista på albumet som sträcker sig lång och omfamnar punklegendarer från band som Sator, De Lyckliga Kompisarna och Troublemakers får var och en göra sin egen ekvation och sina egna förhoppningar.

Lagom till tioårsjubiléet passar man också på att komma med sitt nya album "Punk & roll" . I sann uppstudsig punkanda väljer City Saints att komma med en dubbel-lp innehållande 24 spår – elva låtar på engelska, tretton på svenska.

– Egentligen är det inte så mycket ett dubbelalbum som en platta på engelska och en på svenska, menar Carl Linneaus.

– Bevisligen händer det mer när jag sätter mig ner och skriver på svenska. Engelska är ju mer ett nonsensspråk för mig, säger Stefan Johansson, för, ja, City Saints har sjungit på svenska tidigare. Som på albumet "På svenska", det senaste, som kom 2019.

– Jag skriver lejonparten av de svenska texterna. Gabriel skriver 90 procent av de engelska.

Håller det kort

Även om det är en dubbelplatta har man enligt Ramonesskolan hållit låtarna kort.

– Ja, vi gillar det formatet, säger Carl Linneaus.

– I det avseendet utgår vi från Ramones, fortsätter Stefan Johansson.

Men att det blev ett dubbelalbum för att bandet inte kunde kompromissa vägrar Stefan Johansson och Carl Linneaus erkänna.

– Nä… snarare är det mer ett utslag av hybris, menar den sistnämnde.

Vägen till albumet tillblivelse har inte varit helt enkel.

– Ja, det var jobbigt att spela in och blev en utdragen process, erkänner Stefan Johansson.

– Jag som har ett stort kontrollbehov fick mycket att hålla reda på.