Solen lyser in genom de enorma fönstren, rakt ner på altargången. Ute ligger en bortglömd bukett, kanske en brudtärnas, som skvallrar om det stora beslut som två personer tagit här bara några dagar sedan. Men att säga ja till varandra i Tyresö kyrka är de inte ensamma om att ha gjort.

Kyrkan är inte bara en av de mest populära vigselkyrkorna i Stockholm utan i Sverige. Det finns ingen officiell statistik över hur många som gifter sig i Stockholmskyrkorna varje år, men det är Svenska kyrkans egen uppfattning att så är fallet.

Så varför är det så många som gifter sig just här? Den frågan brukar de anställda i församlingen sällan behöva svara på.

– Det säger sig självt när man kommer hit, säger Cristina Olsson.

Hon är präst i Tyresö församling och berättar att det är många faktorer som gör Tyresö kyrka till en så populär plats att gifta sig. Först och främst är den vacker och omgivningen, med bland annat Tyresö slott med park, är fin.

Cristina Olsson tror att den långa altargången och att det går att ha både små och stora ceremonier utan att det känns tomt i kyrkan spelar in. Även att bussen stannar så nära och möjligheten att ta fina bilder.

– Jag har sett par som har gift sig någon annanstans men som ändå kommer hit för bilderna, berättar hon.

Många typer av par

På lördagarna är det inte ovanligt med fyra vigselgudstjänster och varje är omgärdad av mänger med logistik: Dörrar ska öppnas, gäster ska släppas in, paren ska smyga ut och runt för att kunna gå ut igen, musik ska övas på.

Men trots att det kan vara stressigt så tycker Cristina Olsson mycket om att viga.

– Det är så varierande, vilket är roligt för mig som präst. Allt från små intima ceremonier till flera hundra personer. Det finaste är att få följa paren, spannet av de som gifter sig här är brett.

Hon viger allt från par som gör slag i saken när barnen har blivit stora till äldre par som har hittat varandra sent i livet. Hon viger även unga par som ska starta ett nytt liv ihop, och många som nyligen flyttat till kommunen och vill starta nya traditioner.

– Alla präster hos oss viger med värme och kärlek.

Viktigt att minnas stunden

Det är viktigt att ses i god tid innan och prata igenom vigselgudstjänsten, enligt Cristina Olsson. Och väl framme vid altaret försöker hon förmedla det stora i stunden, och skapar en bubbla för paren.

– Man ser på paren att de blir känslomässigt påverkade när de står här framme.

För den som vill gifta sig gäller det att vara ute i god tid. Bokningen öppnar ett år innan, vilket betyder att många av tiderna nästa sommar redan är tagna.

Cristina Olsson uppmanar fler att tänka tillbaka på stunden då man sa ja till sin partner, när stressen och tröttheten i vardagslivet blivit för stark.

– Stunden vid altaret är kort men viktig, kom ihåg den. Du har sagt ja och fått en välsignelse från Gud, det är stort.