Frågan om ett högstadium i Barkarbystaden har engagerat Järfällabor länge. 2019 protesterade hundratals föräldrar mot kommunens obefintliga planer på ett högstadium.

I valrörelsen 2022 lovade Socialdemokraterna att de ville bygga ut Ålstaskolan med ett högstadium. Men än så länge har inget bygge påbörjats.

Tillräckligt med elever

I fjol lyfte Mitt i Järfälla frågan och i slutet på november gav Christian Bengtzelius (S), ordförande i barn- och ungdomsnämnden, ett uppdrag till förvaltningen om hur kommunen skulle kunna tidigarelägga ett högstadium. Tidigare har år 2032 diskuterats.

– Vi har nu fått den första delrapporten och det återstår en del frågetecken vad gäller det ekonomiska, balansen mellan skolor och lokalisering. Men när det kommer till underlaget av elever så tycks det finns tillräckligt med att gå vidare.

För det var just elevunderlaget som kommunen menat varit problemet. Mitt i har tidigare berättat om kritiken mot kommunens sätt att tänka när det gäller elevunderlaget. Idag går nästan hälften av högstadiebarnen i Barkarbystaden på högstadieskolor i andra kommuner, vilket kommunen tidigare prognostiserat kommer fortsätta i framtiden.

Christian Bengtzelius (S), ordförande i barn- och ungdomsnämnden, säger att kommunen måste prioritera elevers betyg framför musikklasserna.

Christian Bengtzelius (S), ordförande i barn- och ungdomsnämnden, säger att kommunen måste prioritera elevers betyg framför musikklasserna.

Pressbild

Ett feltänk

Föräldern Jon Korsgren menar att det är ett bakvänt sätt att tänka, då många sökt sig till Stockholms skolor eftersom det inte finns något högstadium där de bor.

Han är positiv till att kommunen nu börjat inse allvaret i frågan.

– I grund och botten är det superpositivt att kommunen nu gjort en ordentligt analys av elevunderlaget. Det är bara synd att det inte gjorts tidigare.

Nu menar han att viktiga år redan har gått.

– Vi borde så snabbt som möjligt ha en spade i marken.

Beslut kan fattas i år

Christian Bengtzelius säger att det fortfarande är mycket som måste tittas på men att någon form av politiskt beslut bör kunna fattas under det här året. Han säger att om kommunen beslutar sig för att etablera en högstadieskola kommer man troligtvis att hyra in sig i befintliga lokaler de första åren.

– Under hösten kommer vi få en ny delrapport som tittar på fler parametrar. Frågan är komplex och det går inte att säga ja eller nej utifrån en befolkningsprognos. De har visat sig vara svåra att förhålla sig till. Samtidigt är det här ett viktigt tillväxtområde och vill vi att familjer ska flytta hit är det minsta vi kan göra är att utreda så noga vi bara kan.

Jon Korsgren uppmanar alla att ligga på politikerna.

– Jag vill att alla förstår att det här måste sätta igång så snart som möjligt. Har man ett barn på lågstadiet är det bråttom att komma vidare, för det tar många år innan det är klart.