Trappor förvandlades till vattenfall, biltunnlar blev till floder, fotbollsmatcher avbröts och en tunnelbanestation i söderort fick stängas av sedan biljetthallen fyllts med vatten.

Ändå tycker inte SMHI att söndagsvädret i Stockholmsområdet var särskilt extremt – och inte heller oväntat.

– Skurar av den här magnituden är vanliga på sommaren. För Stockholms län bedömdes regnmängderna ligga under varningsnivån för skyfallsliknande regn, säger Emma Härenstam, meteorolog på SMHI.

För att räknas som "skyfallsliknande regn" behöver det komma minst 35 mm på tre timmar. Ingenstans i Stockholmstrakten uppnåddes den nivån. SMHI:s officiella mätpunkt Observatoriekullen visade bara på 4,1 mm för hela dygnet.

Mest regn under söndagsdygnet föll i Södertälje (25,9 mm) och i Ulvsunda (24,8 millimeter) , enligt SMHI:s och Stockholms stads mätningar.

Ingen träffsäker bild

Men på en lång rad platser – som Tullinge, Vallentuna, Norsborg, Dalarö, kom bara några få millimeter, enligt de officiella mätningarna. På flera håll var det helt torrt.

Just sommarskurar är nyckfulla och väldigt lokala vilket gör dem svåra att förutse för en enskild plats. Inte heller de lokala mätningarna ger någon träffsäker bild i efterhand, poängerar SMHI.

– Tar vi Tullinge till exempel så noterar väderstationen 0,4 mm trots kraftiga skurar i området under gårdagen, vilket visar på hur lokala skurarna är, säger Emma Härenstam.

Ett trettiotal anmälningar om källaröversvämningar hade inkommit till Stockholm Vatten och Avfall (Svoa) på måndageftermiddagen, ganska jämnt utspridda över hela Stockholm.

– Mörkertal kan även förekomma då fastighetsägare kan ha anmält översvämningen till sitt försäkringsbolag, vilket vi också rekommenderar, säger Alexandra Fleetwood på Svoas presstjänst.

Södra länken och Tele2

Bland de mer allvarliga följderna blev att Södra länkens biltunnel fylldes med vatten, som flera medier redan har rapporterat. Biljetthallen i Enskede gårds tunnelbanestation översvämmades också vid 14-tiden, vilket gjorde att tågen inte kunde stanna där under en halvtimme.

– Pumparna hann inte med att pumpa bort allt vatten. Situationen förvärrades av att stadens VA-ledningar också var vattenfyllda och därför inte fungerade som de skulle, förklarar Sophie Gunnarsson, presskommunikatör på SL.

Även Tele2 Arena drabbades av regnkaoset och den allsvenska matchen mellan Djurgårdens IF och IFK Göteborg fick skjutas upp. Filmer på sociala medier visar hur vattnet fyllde planen, spelargången och toaletter.

"Inte mycket att göra"

När skyarna öppnar sig på detta sätt finns det inte mycket att göra, enligt Stockholm live som ansvarar för driften av arenan.

"Vid den här typen av oförutsett stora regnmängder så drabbas även en anläggning som Tele2 Arena, precis på samma sätt som vägnätet i Stockholm drabbades delvis hårt med stängda tunnlar och det är dessvärre svårt att planera för", svarar Tobias Ekman som är general manager på Tele2 Arena i ett mejl.

Hade ni inte kunnat stänga taket?

– Att stänga taket är inte alltid den bästa lösningen vid den här typen av skyfall. Vi fick under en kort stund stora ansamlingar med vatten på planen, som vi dock lyckades få spelbar med en timmes fördröjning.