Gamla Extremfabriken vid Bolinders strand i Kallhäll är ett minne blott. Aktivitetshallen stängde i mars, men nu står det klart att parkourverksamheten Quality Movement och FTC Crossfit tar över lokalerna och skapar ett sorts tempel för träning och rörelse.

Bygget pågår för fullt. Lokalen på gamla Coop-tomten i Brunna i Upplands-Bro, där man tidigare huserat, har man kvar till årskiftet. Därefter är det Kallhäll som gäller till hundra procent.

Den nya verksamheten går under namnet Parkourhall1.

Den hittills halvfärdiga parken.

Den hittills halvfärdiga parken.

Johannes Äng

Det trogne Mitt i-läsaren känner igen både Viktor Andersson och hans kollegor från ett tidigare reportage i våras. Då i egenskap av svenska landslaget i professionell kull, World Chase tag. Då låg man i hårdträning inför VM i Frankrike.

Nu handlar det däremot om något mer vardagligt, livet som parkourföretagare inom Quality Movement.

Uppifrån från vänster: Viktor Andersson, Mattias Hedvik, Pia Antonsson, Joel Gradin, Leon Brandt, Martin Svenselius och Brandon Sandén.

Uppifrån från vänster: Viktor Andersson, Mattias Hedvik, Pia Antonsson, Joel Gradin, Leon Brandt, Martin Svenselius och Brandon Sandén.

Johannes Äng

– Extremfabriken gick i konkurs och de hade hundra elever som körde parkour i det här rummet varje vecka, säger Viktor Andersson och pekar in i ett mörkt rum med en hel drös material för träning.

– När vi kunde komma in och hade fått nycklarna så öppnade vi upp det här rummet, vi anställde de gamla coacherna och så körde vi på direkt.

Viktor Andersson är en av grundarna till Quality Movement.

Viktor Andersson är en av grundarna till Quality Movement.

Johannes Äng

Hårt jobb hela sommaren

Nu är det fullt fokus att få parkourbanan klar till invigningen den 10 augusti. Någon semester blir det inte. Lokalerna kommer att fyllas med parkour, chase tag, hyrox och crossfit. 

Den som är van vid att köra ungarna till ett barnkalas i lokalen kommer även sannolikt fortsatt kunna göra det.

– Vi har en ambition att ha både barnkalas, möhippor och svensexor.

Viktor Andersson berättar engagerat om de olika delarna i parkourbanan som sakta tar form.

– Från början var det en gammal gjutjärnsfabrik här. Man gjorde kaminer, stekpannor och liknande grejer. Men nu blir det parkour.

Joel Gradin testar huruvida han har "grip" eller ej.

Joel Gradin testar huruvida han har "grip" eller ej.

Johannes Äng

"Känns otroligt stort"

Martin Svenselius kommer fram och hälsar. Han är den som en gång i tiden grundade det som växt till att bli Quality Movement. 2005 började han träna parkour och 2008 startade han företaget och började lära ut sporten.

Martin berättar att man aldrig längs vägen haft en egen lokal på det här sättet som gänget har nu.

– Det känns otroligt stort, säger han.

Viktor Andersson säger att de tagit in kunskap och feedback från parkourvänner runt om i världen då man skapat banan som nu byggs i lokalerna.

– Jag har snackat med människor i Belgien, USA, Frankrike och London. Jag har till och med pratat med en av de grundade medlemmarna av träningsformen som kommit med input hur banan kan se ut.

Mer kull för landslaget

En annan i gänget är Brandon Sandén som nu kämpar för att allt ska stå klart inför öppningen den 10 augusti. Han beskriver i likhet med Viktor Andersson att VM i chase tag var roligt men mycket tufft. Ingen av killarna tycks blivit avskräckta. Så snart man är klar med allt byggande så kommer man fortsätta träna för nya utmaningar på kull-himlen.

– Jag är extremt taggad på våra sommarläger här nästa år. Vi vill verkligen skapa en samlingsplats för parkour och rörelseträning. Det är vad jag ser som drömmen mer långsiktigt, säger Brandon Sandén.

Landslaget i kull gör sig redo för VM

I en gammal padelhall i nordvästra Stockholm förbereder sig svenska landslandslaget i kull för att åka till VM i Frankrike i slutet av april.

– Det är verkligen ett urbehov att jaga och bli jagad, säger lagkaptenen Viktor Andersson.

På gamla Coop-tomten i Brunna i Upplands-Bro blåser förändringens vindar. Inom några år så ska här ett nytt bostadsområde växa fram, men än finns padelhallens gamla lokaler kvar. Gym, padelbanor och allehanda träning samsas med varandra, men också något annat – chase tag.

Fyra unga män tar emot Mitt i:s utsända och visar oss in i en del av den jättelika lokalen som bäst kan beskrivas som ett sorts multisportcenter.

Viktor är kapten

Viktor Andersson pratar snabbt och med stort engagemang, han är lagkapten för svenska landslaget i kull.

– Vi är en parkourorganisation i grunden. Vi har kört och lärt ut parkour till barn och unga vuxna sedan 2008.

Nu tar organisationen nästa steg och tar professionell kull till Sverige. Det är nämligen så sporten chase tag som bäst kan beskrivas, som en form av elitkull.

Mattias Hedvik på jakt efter en lagkamrat i Skandinaviens första och enda quad. En quad är en chase tag-bana. Banorna ser exakt likadana ut oavsett var i världen dessa sätts upp. Att den första "kull-banan" installerades just i Kungsängen rör sig om tillfälligheter. Ingen av landslagsmedlemmarna bor i kommunen.

Mattias Hedvik på jakt efter en lagkamrat i Skandinaviens första och enda quad. En quad är en chase tag-bana. Banorna ser exakt likadana ut oavsett var i världen dessa sätts upp. Att den första "kull-banan" installerades just i Kungsängen rör sig om tillfälligheter. Ingen av landslagsmedlemmarna bor i kommunen.

Stefan Källstigen

Det hela utövas på en sorts gladiatorliknande bana som ser exakt likadan ut över hela världen. Samma form av hinder, placerade på samma platser och banan som helhet är lika stor. Banan kallas internationellt för "quad" och den i Kungsängen är Skandinaviens första och enda.

Viktor Andersson beskriver att kull alltid varit en sorts naturlig del av parkourträningen, man använder det som ett pedagogiskt verktyg – men sen dök chase tag upp. Sporten är ungefär tolv år gammal och grundandes i Storbritannien.

Landslagets plötsliga start

För svenska landslaget i kull fick alltsammans en ganska så plötslig början. Från parkourträningar med barn och unga till att även representera Sverige i ett kommande VM.

– Vi fick chansen av en kompis till mig att köra i en riktig chase tag-tävling i Belgien i höstas. Vi bara hakade på, hoppade in i min bil och körde i två dygn till Antwerpen. Vi tävlade där och tyckte det var det roligaste vi gjort någonsin, men vi förlorade stenhårt, säger Viktor Andersson.

I slutet av april väntar nästa steg på Quality movements smått otrolig resa. Då möter man lag från hela världen när VM i chase tag går av stapeln i franska Évry. Femton herrlag och sex damlag ställer upp i turneringen.

Svenska landslaget i chase tag. Bakre raden: Viktor Andersson och Brandon Sandén. Närmast kameran: Mattias Hedvik och Leon Brandt.

Svenska landslaget i chase tag. Bakre raden: Viktor Andersson och Brandon Sandén. Närmast kameran: Mattias Hedvik och Leon Brandt.

Stefan Källstigen

Så går det till

Tävlingsmomentet är "the Chase", alltså jakten. Den som jagar ställer sig alltid på "the starter plate", intill själva banan. Den som ska undvika att bli tagen, "evader", får placera sig var som helst på banan. Vem som får vilken roll avgörs med sten-sax-påse innan den första av sexton rundor, som utgör en match, börjar.

– I och med att den här banan ser likadan ut oavsett vart vi kommer i världen så kan man ju lära sig själv vilka hinder man är starkast i. Man kan lära sig sin motståndares strategier och vilka hinder han är svagast i, säger Viktor och tystnar en stund:

– Det är liksom inte bara en battle of the body det här. Det är också en battle of the brain. Man måste verkligen tänka.

Varje runda pågår i 20 sekunder. Lyckas man hålla sig undan att bli kullad så väntar en kort vila för den som är ute på banan, på 25 sekunder. Därefter börjar en ny runda. I teorin kan man klara sig utan att bli kullad under åtta omgångar – men då är man sannolikt helt slut och har vunnit, försäkrar lagkaptenen.

"För att hålla huvudet kallt"

På banan strax intill tränar några av landslagsmedlemmarna. Viktor förklarar:

– Mattias som är jagad nu, han har alltid ögonen på Brandon. Även när han springer bort nu ser du att han tittar bakåt. Förmågan att kunna hålla huvudet kallt är central. Även fast man är jagad ska du kunna ta nya taktiska beslut. Var ska jag stanna? Ska jag byta håll? Var kan jag finta?

Det är också det här arbetet som Viktor Andersson och hans lagkamrater gör just nu fast i fråga om att analysera de lag man kommer att möta i VM.

– Min roll som lagkapten i VM är att jag måste analysera våra motståndarlag så att jag vet deras styrkor och svagheter. Då kan jag i min tur skicka in rätt person från vårt lag för att kontra deras styrkor.

Vad säger ni till dem som bara tycker detta är en lek?

– Det är en lek. Det man gör är att ta det här roliga och bara sätter lite edge på det, och gör det lite allvarligare. Men det är verkligen ett urbehov att jaga och bli jagad.

Det är en lek. Det man gör är att ta det här roliga och bara sätter lite edge på det, och gör det lite allvarligare.

Det här är chase tag

World Chase Tag är ungefär exakt vad det låter. Man jagar varandra tills man får en ”tag”, eller kull som vi kallar det på svenska.

Spelet grundades i England där en pappa lekte kull med sina söner i sin trädgård. Sen introducerade de hinder till leken och snabbt märkte de att de var något på spåren.

2016 började den första officiella tävlingen på en standardiserad bana – en s.k. ”quad” och sporten har vuxit till synes hejdlöst. Idag har sporten miljontals följare.

Sporten spelas i lag om 5-–6 personer och går ut på att man tar turer i att försöka kulla varandra. Målet är att undvika din motståndare under 20 sekunder. Vinnaren står kvar och fortsätter undvika tills man är för trött för att fortsätta eller vinner matchen. Först till 8 poäng (bäst av 16) vinner generellt sett en match. 

Källa: Quality Movement

Chase tag-landslaget:

Viktor Andersson, lagkapten, Hammarby Sjöstad

Brandon Sandén, Lidingö 

Mattias Hedvik, Enskede

Leon Brandt, Orminge

Keve Soares, Årsta

Tim Stridh, Hägersten

Mattias Hedvik gör vad han kan för att få tag på lagkamraten Brandon Sandén.

Mattias Hedvik gör vad han kan för att få tag på lagkamraten Brandon Sandén.

Stefan Källstigen

Landslaget i kull gör sig redo för VM

SE FILMEN ✔ "Det är verkligen ett urbehov att jaga och bli jagad"