Det handlar om att bygga ut och samtidigt knyta ihop cykelvägnätet. Planen är att i vardera riktning bygga enkelriktade cykelbanor från Djurgårdsplatsen och Shell-macken, upp längs Fjällgatan fram till Repslagaregatan.

– Det kopplar ju ihop Masthugget till cykelnätet, idag finns det inga bra cykelbanor upp dit. Blandtrafik med bilister är ju helt okej när det är plant, men i backar funkar det inte lika bra, säger Ragnar Hauksson, projektledare på trafikkontoret.

LÄS MER: Cyklingen trampar vatten i Göteborg

Flera cykelbanor är nu klubbade runtom i Göteborg. Vi har tidigare berättat om att Ävsborgsgatan ska få nya i vardera riktning inom några år och ytterligare platser är på gång:

– Rosengatan, enkelriktade cykelbanor från Linnéplatsen upp till Vegagatan.

– Engelbrektsgatan, dubbelriktad cykelbana från Aschebergsgatan till Arkivgatan.

– Torpavallsgatan, dubbelriktad pendlingscykelbana.

– Tuvevägen, pendlingscykelbana från Swedenborgsplatsen till Wieselgrensgatan.

– Rantorget, dubbelriktad cykelbana från Ullevigatan till korsningen vid Göteborgs spårvägar.

LÄS MER: Nu ska Älvsborgsgatan få cykelbanor

Alla cykelbanor utom den sistnämnda har varit uppe för samråd och gått vidare till projektering, berättar Ragnar Hauksson. Förhoppningen är att kunna påbörja arbetena så snart som möjligt, men högt tryck och massor av parallella byggen i Göteborg gör att det kan dra ut på tiden.

Från Masthugget kommer det ofta synpunkter till kommunen på trafiksäkerheten. Längs Fjällgatan samsas i nuläget cyklister med bilarna och en säkrare lösning är välkommen i backen, tycker flera vi pratar med på plats.

Anna Johansson bor i Majorna och cyklar regelbundet över Masthugget för att ta sig till universitetet.

– Det är vettigt ur ett säkerhetsperspektiv, i svängen där kan det hända att trafiken kommer i hög hastighet, säger hon.

Den nya utformningen på backen upp till Masthugget innebär även att vägen behöver breddas. Planen är därför att spränga i berget längs ena sidan och på så sätt få mer utrymme.

Det kommer dock inte bli aktuellt att bygga cykelbanor längs hela Fjällgatan, säger Ragnar Hauksson.

– Nej det finns inga planer på det, vägen är för smal.