Det är öppet på någon av Värmdös mötesplatser för unga hela sommarlovet. Tidigare har fritidsledarna gjort en planering ihop med ungdomarna för hela sommaren.

Nu provar de en ny, mer spontan form – att bestämma vecka för vecka vad de ska göra.

– Ungdomarna är mer rörliga på sommaren, det är olika personer här olika veckor, så vi frågar helt enkelt de som är där vad de vill göra närmaste veckan. Det har funkat bra hittills, säger Ida Ridder, gruppledare på Ung i Värmdö, kommunens verksamhet för unga i åldern 13-17 år.

Alla aktiviteter är gratis

Exempel på önskemål som kommer upp är e-sport och gaming, brädspel, gå på bio, åka och bada, grilla och bara hänga ute på tomten vid Brunn. Det kan också vara utomhuslekar och spel som femkamp, enligt Ida Ridder.

– Ibland föreslår vi saker som de inte har tänkt på, som att åka ut i skärgården, och det brukar oftast bli positiva reaktioner, säger hon.

Kommunens mötesplats Brunnen på Ingarö.

Kommunens mötesplats Brunnen på Ingarö.

Eva Tonström

Alla aktiviteter och utflykter som Ung i Värmdö ordnar är gratis för ungdomarna och tas från kommunens sommarlovsbudget. 

Ett viktigt uppdrag som fritidsledarna har är att nå ut till alla ungdomar i Värmdö, även de som inte brukar besöka deras mötesplatser, enligt Ida Ridder

– Det känns extra viktigt nu på sommaren när många är lediga och kanske vill ha något kul att göra. Då rör vi oss ute mycket och besöker platser där vi vet att många ungdomar samlas, som Grisslinge och våra idrottsplatser, till exempel i Brunn.

Får hjälpa till att flytta och inreda

I juli ska deras mötesplats i Runda huset flyttas ner från plan fyra, där de varit tillfälligt, till plan två, som kommer bli en mer permanent bas.

Då får ungdomarna både vara med och flytta alla saker och bestämma hur det ska se ut.

– Vi vill att de ska vara med och inreda den nya lokalen från början, eftersom det är de som ska använda den. Det är också roligare att göra alltihop tillsammans med dem, säger Ida Ridder.