”Nästan lite historiskt! Klockan 06.00 den 4 september öppnade Hälsingegatan som är den första nya gatan för fordonstrafik mellan Stockholm och Solna (bortsett Solnavägen)”, tjoade Stockholms stad några timmar efter öppnandet.

– Att koppla samman Stockholm och Solna är ju en av Hagastadens utgångspunkter, och nu har alltså den första gatan där bilar kan åka emellan öppnat, sa Märit Wikström, kommunikationsansvarig vid exploateringskontoret under invigningsdagen.

Hon påpekade dock att hon inte trodde att så många ännu hade upptäckt den nya möjligheten.

– Jag såg bara en bil i morse.

Gatan är dubbelriktad och samtidigt som den öppnade togs trängselskatteportalen i drift. Metallbågarna med kameror är uppsatta ovanför vägen.

30 km i timmen

Staden räknar dock inte med att sträckan kommer att vara särskilt trafikerad och understryker att hastigheten ligger på 30 kilometer i timmen. Vägen går förbi både den nyöppnade Norra Stationsparken och den södra lekplatsen utanför Coop.

Snart ska bilarna även kunna köra bakom hotellet vid Hagaplan, förbi runda Forskaren.

– Nästa koppling blir Gävlegatan, även den med trängselskatteportal, som planeras öppna runt årsskiftet.

Att Hälsingegatan blir den första gata som går mellan Stockholm och Solna bestreds snabbt av vakna stockholmare. För Tomtebodavägen finns ju redan.

Många undrar också varför portalen för trängselskatt placerats just där, enligt Märit Wikström.

Trafikverket ansvarar för portalerna och enligt lag ska de vara placerade i Stockholms stad.

– Därutöver har placeringarna anpassats så att inte trafiken omfördelas till andra vägar och för att minska risken för onödiga dubbeldebiteringar.