Att jorden kretsar kring solen, som är det här solsystemets mittpunkt, har stått klart sedan länge. Men var mittpunkten ligger på Lidingö har det varit mer tyst om.

Nu kan Mitt i bringa ljus i frågan: Lidingös mitt ligger några stenkast från Lidingö segelsällskap – närmare bestämt i Koltorp vid Kyrkvikens södra strand, och båtklubbens brygga.

Sveriges mittpunkt finns att hitta vid Hogdalsbygden i Hälsingland. För att slå fast det har Lantmäteriet dragit en rak linje från Sveriges mest södra punkt till den nordligaste. I mitten av den har man dragit en linje rakt öst-väst, från landsgräns till kust. Den geografiska mittpunkten blir då mitten av den senare linjen. Med denna metod hamnar mittpunkten på Lidingö på Ekholmsnäsvägen nära Koltorps gärde.

En annan metod har fokus på områdes tyngdpunkt. Då sätts en karta över området i fråga på en platta med samma form och ställs på till exempel en nål. Mittpunkten blir där plattan vilar i balans på nålen.

– Personligen tycker jag att tyngdpunkten är en mer rättvis mittpunkt. Nackdelen är att den är lite bökig hanteringsmässigt, säger Martin Lidberg, enhetschef vid Lantmäteriet.

Under inte helt vetenskapliga former testade Mitt i denna metod för Lidingö – och hittade alltså Lidingö segelsällskaps brygga.

Mitt i prick

Inte illa, tycker David Herzenberg, som är arkivarie och redaktör för båtklubbens medlemstidning Fyren.

– Det finns fördelar med att vara här i mitten, säger han.

– Den här bryggan är lite bättre skyddad från oväder än andra bryggor som ligger i utkanten av Lidingö. Sedan är det ju en passage innan man kommer ut i öppet vatten, men jag ser det som avkopplande, behagligt och vackert.

David Herzenberg, här ovanpå sin båt Ponte Grande, menar att de bästa månaderna för båtliv är maj och september.

David Herzenberg, här ovanpå sin båt Ponte Grande, menar att de bästa månaderna för båtliv är maj och september.

Pekka Pääkkö

Liksom jorden kretsar kring solsystemets mitt kan man också argumentera för att Lidingö cirkulerar kring båtlivet.

– Jag undrar om det finns någon kommun som har ett lika tätt bestånd av båtklubbar som Lidingö, säger David Herzenberg.

Lidingö segelsällskap har varit verksamt sedan 1935, och flyttade till den centrala plats klubben befinner sig på nu i början av 50-talet.

Det som i dagsläget är klubbens parkeringsplats var tidigare gammal sankmark som krävde stora fyllningsmassor. Varvsplanen består till stor del av rivningsmassor efter rivningen av gamla Klara i Stockholm, berättar David Herzenberg.

– Det är rivningsrester från innerstadskvarteren, där man rev häftigt, bland annat under 60­-talet. Om vi skulle ägna oss åt en mindre utgrävning här hade vi kanske kunnat spåra gamla fasader och delar av huskonstruktioner.

Han gillar att en båtklubb finns placerad vid Lidingös innersta kärna.

Härlig kontrast

– Jag sätter stort värde vid symboliken. Den gamla traditionella föreningsformen – som bygger på att man ideellt hjälpts åt – står i härlig kontrast till mycket i annat i samhället. Jag sprang på en man när jag handlade i Lidingö centrum och vi kunde inte placera varandra. Så kom vi på att vi stod lite fräscha i kavajer, och var vana att se varandra i blåställ. Det är talande.

Reporter Rósanna Róbertsdóttir har koll på Lidingös mittpunkt.

Reporter Rósanna Róbertsdóttir har koll på Lidingös mittpunkt.

Pekka Pääkkö