Förra veckan berättade vi att inbrotten i innerstan har minskat rejält de senaste åren. Det sker såklart fortfarande inbrott i stan, men det är inte ett typiskt sommarbrott som man kanske skulle kunna tro.

– Inbrotten ökar inte så specifikt under sommarmånaderna. De kan lika gärna ske under påsken eller sportlovet, säger Måns Gauffin som är kommunpolis på Norrmalm.

Cykelstölderna ökar

En del andra brott tenderar däremot att öka i stan nu under sommarmånaderna.

Cykelstölderna till exempel.

Cykeltjuv, cykelstöld, cykel.

Cykeltjuv, cykelstöld, cykel.

Most Photos

– Under övriga året är cykeln är inlåst i en källare, men under sommaren låser man cykeln någonstans där man inte brukar.

– Man kanske bestämmer sig för att gå och äta ute och tänker att jag tar cykeln i morgon istället. Då blir cyklarna exponerade för tjuven som tar tillfället i akt.

Misshandel ökar

Misshandel, där de inblandade inte känner varandra, ökar också under sommaren.

Det beror på att fler rör sig ute i värmen – och då inte bara på krogen.

– Gärningsmännen är ofta kopplade till alkohol på något sätt, men man är också ute i parkerna med picknicken och det blir sent på kvällen.

Ficktjuv fickstöld

Ficktjuv fickstöld

Most Photos

Fickstölder inget renodlat sommarbrott – längre

Sexuella ofredanden är också ett brott som blir vanligare under sommaren i form av blottningar.

Ett brott som tidigare var ett typiskt sommarbrott är fickstölder. Under årets varmaste månaderna sköt anmälningarna under många år iväg rejält då turister ofta var måltavlor.

Men så ser det inte riktigt ut längre.

– Stockholm är duktiga på att marknadsföra sig som en härlig turiststad året om och vi ser ingen peak av fickstölder på sommaren längre. Det sker fortfarande sådana stölder under sommaren, men vi ser dem på hösten och vintern också, säger Måns Gauffin.

Mobiltelefoner är tjuvarnas favoritmål.

– Folk har inte kontanter på sig på samma sätt längre helt enkelt, säger Måns Gauffin.