Det råder brist på häktes- och anstaltsplatser i Sverige. I slutet av 2023 annonserade Kriminalvården att de vill tredubbla sin kapacitet på tio år och utöka från 9000 till 27000 platser. I Stockholms län råder just nu överbeläggning på häkten med 77 platser, uppger Kriminalvården.

– Särskilt i Stockholm har vi haft en ansträngd situation under våren som även har påverkat polisen. De häktade kommer inte i väg från arresten till häktet utan blir sittande på grund av platsbrist. Nu har vi löst det genom dubbelbeläggning där häktade får sova i våningssängar, säger Johan Modin, regionchef på Kriminalvården i Stockholms län.

Han berättar att Kriminalvården länge haft en tanke om ett nytt häkte just i södra delarna av Stockholm.

– Vi har tittat på ett antal lediga fastigheter och hur de ligger till. Den här platsen ligger bra till kommunikationsmässigt. Det skulle också kunna bli en nod för våra transporter, säger Johan Modin.

Kriminalvården har nu beviljats en markanvisning av exploateringsnämnden. Ett inriktningsbeslut har fattats om ett häkte med plats för cirka 300 intagna.

Det skulle innebära en 35-procentig kapacitetsökning av häktesplatser i Stockholms län. Bara häktet i Sollentuna har fler platser: 310 stycken.

Det nya häktet beräknas ge plats för 300 intagna. Bilden är från häktet Beateberg i Trångsund.

Det nya häktet beräknas ge plats för 300 intagna. Bilden är från häktet Beateberg i Trångsund.

Johanna Wallén

Blir granne med företag

Den aktuella platsen ligger mellan Fryksdalsbacken och Perstorpsvägen i Larsboda verksamhetsområde. Marken arrenderas i dag av Skanska som har betongfabrik och Mathem som har parkering där.

Enligt exploateringskontoret kommer dessa arrenden att sägas upp. Stockholms stads inriktning för platsen har varit att hitta en permanent verksamhet som kan bidra med arbetstillfällen till söderort. Kriminalvården räknar med att satsningen kan generera 300 nya arbetsplatser.

Byggstart beräknas tidigast år 2027.

– Vår inriktning är att häktet ska öppna senast 2031, säger Johan Modin.

Markanvisningen för häktet gäller det rödmarkerade området som ligger strax söder om Mathem.

Markanvisningen för häktet gäller det rödmarkerade området som ligger strax söder om Mathem.

Exploateringskonto´ret

Borgarråd: Behöver hjälpa till

Stockholms social- och trygghetsborgarråd Alexander Ojanne (S) är mycket positiv till den planerade satsningen.

– Det byggs många bostäder i söderort men finns för få arbetsplatser. Det här ger 300 nya arbetstillfällen till området. Farsta är också en av de stadsdelar där vi har haft en del våldsdåd. Kan vi hjälpa Kriminalvården att få fram häktesplatser då ska vi göra det, för platsbristen är akut, säger han.