Göteborg

Nu drar Way Out West igång, en festival som gått i bräschen för hållbarhet och gröna matalternativ.

I år kommer besökarna bland annat att kunna njuta av en burgare gjord på rester från havredryck.

Bakom initiativet står det svenska livsmedelsbolaget The Green Dairy, som vill visa vägen till ett mer hållbart och cirkulärt livsmedelssystem. 

Restprodukter från livsmedelsindustrin blir ofta djurfoder, men en studie från Jordbruksverket, som det växtbaserade företaget refererar till, visar att 20 till 50 procent av dessa råvaror har potential att omvandlas till livsmedel.

"Otroligt god"

I ett första steg har man nu tagit fram en vegoburgaren av restprodukten ReOat® från havredryck, vilket gör dem till den första cirkulära havredrycksproducenten.

Hamburgaren säljs ännu inte i butik, så vill man testa gäller det att passa på under festivalen.

– Vi är stolta över att vår burgare gjord på ReOat® serveras på Way Out West. Den är ett konkret exempel på hur vi kan omvandla restprodukter till god näringsriktig mat, mätta fler människor och samtidigt ha en lägre påverkan på vår planet, säger Catarina Englund, VD på The Green Dairy Innovation i ett pressmeddelande.

För den som är skeptisk till havredrycksburgaren kan Patrick Fredriksson på Way Out West intyga att den är värd att testa.

– Vi är glada över att samarbeta med The Green Dairy och erbjuda våra besökare den otroligt goda burgaren. Det är ett viktigt steg för oss att fortsätta vår resa mot en ännu mer hållbar festival och samtidigt ge våra besökare en fantastisk matupplevelse.