Under torsdagseftermiddagen invigdes ny mosaikkonst på Ikano Bostads miljöstation på Askersundsgatan i Rågsved.

Konsten har tillverkats i en lokal på Kumlagatan sedan i höstas och har temat "återvinning och mångfald". Totalt har runt 80 personer varit med och lagt mosaik. Bland annat barn från förskolan Butterfly, som var med och klippte bandet under invigningen.

Varje onsdagkväll under vintern har det varit öppen mosaikverkstad på Kumlagatan.

– Vi har även haft folk som har praktiserat och arbetstränat hos oss. Otroligt duktiga personer, ofta med ett stort intresse för konst och design, säger Helen Rydberg, verksamhetsansvarig på Remakebolaget som har haft hand om utformningen.

Temat på konstverket är "mångfald och återvinning".

Temat på konstverket är "mångfald och återvinning".

Lars Epstein

"Lilla Barcelona"

Konsten på miljöstationen är Remakebolagets sjunde mosaikprojekt i Rågsved och det ser ut att bli fler, även om inget är bestämt än.

– Vi har börjat kalla Rågsved för "Lilla Barcelona". Jag är själv väldigt inspirerad av Gaudí, säger Helen Rydberg.

Projektet är en del av arbetet med platssamverkan Rågsved, som får stöd av stadsdelsförvaltningen.

Projektet är en del av arbetet med platssamverkan Rågsved, som får stöd av stadsdelsförvaltningen.

Lars Epstein

Den spanske arkitekten Gaudí, född 1852, är känd för sin mosaik och står bakom en rad byggnader och platser i Barcelona, som till exempel Parc Güell och Sagrada Família.

Mindre klotter

Det är Rågsveds fastighetsägare, med stöd från stadsdelsförvaltningen, som har samordnat arbetet. Ett av de tidigare mosaikverken finns på Ellevios nätstation på Bäverbäcksgränd.

– Där har det knappt klottrats någonting sedan konsten kom upp. En liten tagg på taket bara, säger Helen Rydberg som startade Remakebolaget för 12 år sedan.