Antalet barn i Stockholm minskar. Det har fått staden att bromsa planeringen av nya kommunala skolor. Den enda som är spikad i dagsläget i Farsta stadsdelsområde, är den f-9-skola som ska ligga i Stora Sköndal.

– Elevprognoserna påverkar inriktningen på planeringen. Nu handlar mycket om att nyttja befintliga skolors kapacitet, säger Thomas Eriksson, enhetschef på utbildningsförvaltningens lokalenhet.

Flera tillfälliga skollokaler; paviljonger, ska avvecklas. Det gäller både Sköndalsskolan, där en ny permanent skolbyggnad är på gång, Fagersjöskolan och Sandåkraskolan.

Här väntar renoveringar

Fyra av stadsdelens skolor står inför renoveringar. Det gäller Tallkrogens skola, Fagersjöskolan, Magelungsskolan och Gubbängsskolan.

– Det är oftast ventilationen som behöver göras om. I vissa fall kan det även vara stammar som behöver bytas, säger Thomas Eriksson.

2030 väntar renovering av Gubbängsskolan.

2030 väntar renovering av Gubbängsskolan.

Angie Gray

Den nu tömda Kvickenstorpsskolan i Farsta kommer att hållas i beredskap som evakueringsskola. Men vilken eller vilka skolors elever som hamnar där är än så länge oklart.

– Fastighetsägaren Sisab ser just nu över sin underhållsplanering så det finns ännu ingen detaljerad kunskap om i vilken omfattning skolor kan behöva evakueras, säger Thomas Eriksson.

Längre fram kan Kvicken ha en ny framtid som ”egen” skola.

– Det är beroende på hur elevunderlaget utvecklas. Möjligheten att bygga ut den till en fullstor skola kvarstår, säger Thomas Eriksson.

Kvickenstorpsskolan är öde nu men kan fyllas av elever som behöver evakueras från andra skolor.

Kvickenstorpsskolan är öde nu men kan fyllas av elever som behöver evakueras från andra skolor.

Angie Gray