Det kommer vara livat på några av Järvas torg i sommar.

Förra veckan invigdes Sommar i Järva – ett projekt där feriejobbande ungdomar och ett tiotal handledare kommer arbeta med att fylla Järvabornas sommardagar med aktiviteter.

– Ingen dag är den andra lik. Vi kommer vara i gång under åtta veckor ute på torgen, olika perioder på olika torg, säger Sara Feizi, projektledare.

Tidigare år har sommaraktiviteterna som anordnats av stadsdelen varit tydligt inriktade på mindre barn och barnfamiljer, men nu har man valt att bredda repertoaren. Bland annat genom att rikta det till alla åldrar och satsa mer på socialt arbete och informationsspridning.

Ska kännas meningsfullt

I början av juni rapporterade Mitt i Järva om att alla de över 3 000 ungdomar från Järva som sökt feriejobb fick ett jobberbjudande i år.

Sommar i Järva sysselsätter ungefär 90 av dessa. Hittills är både Sara Feizi imponerad över ungdomarnas insatser.

– De har en jättebra attityd och tar sig an uppgifterna på ett riktigt bra sätt. Vi är väldigt glada över att få ha dem hos oss, säger Sara Feizi.

Dansgruppen Johanssons pelargoner och dans framförde performanceverket Post Wedding Depression under invigningen av Sommar i Järva.

Dansgruppen Johanssons pelargoner och dans framförde performanceverket Post Wedding Depression under invigningen av Sommar i Järva.

Emma Löf Hagström

Rekommenderar alla

Ungdomarna jobbar i totalt tre veckor var, under olika perioder av sommaren. Rawan Hallak från Tensta har precis påbörjat sin period.

– Det har varit jätteroligt hittills. Det är framför allt kul att se att barn har kul, och fint att vara anledningen till att de har roligt. Vi har gjort ansiktsmålningar, pysslat, arrangerat aktiviteter och tävlingar, bland annat. Det är ett väldigt givande sommarjobb, tycker jag, säger hon.

Hon har jobbat varje sommar sedan hon hade åldern inne. I år fyllde hon 19, vilket innebär att det var sista året det gick att ansöka om ett feriejobb.

– Det har givit mig otroligt mycket de här åren, och jag rekommenderar verkligen alla att söka sommarjobb. Man lär känna så många nya människor, upplever nya saker och får nya erfarenheter som är bra att ha i cv:t och sedan med sig ut i livet. Det är bra att ungdomar jobbar i stället för att bara hänga runt, säger hon.

Rawan Hallak från Tensta är en av de 90 ungdomar som arbetar med Sommar i Järva.

Rawan Hallak från Tensta är en av de 90 ungdomar som arbetar med Sommar i Järva.

Emma Löf Hagström