Att sociala medier fått en central plats i mångas liv är knappast en överdrift. Men vad gör det med oss egentligen? Kallhällsbon och albumaktuella musikern Sofia Ullman har reagerat och skrivit musik på ämnet.

– I frustration skrev jag låten "Fasad" som handlar om just det ytliga, säger hon.

För egen del har hon nu skippat Instagram, även om kontot finns kvar. Facebook använder hon fortsatt.

– I låten dissar jag Instagram lite grand och tänkte att då får jag sluta med det. Så får vi se hur det går och om det håller i sig. Jag får erkänna att jag mår mycket bättre med bara Facebook, säger Sofia Ullman.

Låten beskriver hon själv som "spejsad". Den finns på nya plattan som hon släppte 24 maj, med ett lite nytt sound.

– Förut var det mer vispop, men nu blev det mer och mer åt pophållet. En av låtarna är lite Depeche Mode-aktig, säger hon.

Älskar Kallhäll

Och visst får även hemmaplan plats på nya skivan.

– Jag har bott kvar hela livet i Kallhäll. Jag älskar Kallhäll och kommer kanske stanna här för alltid, jag trivs väldigt bra i Järfälla, säger hon. 

Sofia Ullman är albumaktuell musiker och Kallhällsbo.

Sofia Ullman är albumaktuell musiker och Kallhällsbo.

Gustav Sernstad

Men spåret "Tystnaden" på nya skivan, en nyinspelning av ett av hennes tidigare alster, är inte alls någon lovsång till hembygden, tvärt om.

– Den handlade om när folk stod och bankade och höll på och byggde. Det byggdes jättemycket här och var jättejobbigt. Då skrev jag låten "Tystnaden" som vi nu gjort en ny version av med klarinett för att bli lite levande, säger Sofia Ullman.

Har du några tips till de som vill dra ner på användandet av sociala medier?

– Jag har valt bort och fokuserar nu på bara en. Man kan även sätta en tidpunkt för sig själv då du får använda sociala medier.