Lina Areklew har haft stora framgångar med sin bokserie om kommissarie Sofia Hjortén och Estoniaöverlevaren Fredrik Fröding. Böckerna utspelar sig i Örnsköldsvik där Lina Areklew själv bodde innan flytten till Järfälla.

– Jag är besatt av true crime och väver ofta ihop olika fall. Sen har jag väldigt livlig fantasi, säger Lina Areklew.

Hur länge har du haft ett intresse för skrivande?

– Alltid. Jag var den som skrev vikböcker på lågstadiet, noveller på högstadiet och poesi på gymnasiet. Och 2019 kom min första bok "Ur askan".

Litteraturuniversum

"Omega" är första boken som Lina Areklew skriver till Leffe Grimwalkers bokserie om Alex Storm. Serien, som har beskrivits som litteratursveriges egen Marvel universum av Svensk Bokhandel, har i dag 15 delar.

– Det var lite läskigt. Stormuniversumet har många läsare som är vana vid att böckerna är på ett visst sätt. Man måste balansera för att behålla språket på det sätt som läsarna är vana vid och samtidigt göra det till sitt eget, säger hon.

Boken, som kom ut i juni i år, skiljer sig från det hon vanligtvis skriver.

– Det är väldigt annorlunda att skriva en bok där någon annan redan har skapat karaktären. Mina egna böcker är mer klassisk spänning medan Stormserien är mer Stockholm underground där man kan ta ut svängarna mer med våld och svordomar. Lite mer craziness.

Stort intresse för döden

Lina Areklew har alltid varit fascinerad av döden och människor som jobbar nära död. I sommar kommer hon jobba på en begravningsbyrå som inspiration till en kommande bokserie.

– En av de bästa sakerna med att skriva spänning är att man får prata med poliser, rättsläkare och andra som möter både liv och död varje dag, säger hon.

Var brukar du skriva någonstans?

Jag har tre barn, två bonusbarn, två hundar och en katt. Så det får bli där jag får plats. Men jag har ett jättefint skrivbord men oftast hamnar man som en ostbåge vid köksbordet eller i sängen, skrattar hon.

Författaren har bott i Barkabystaden i 14 år. Sedan flytten har mycket byggts i området och Lina Areklew trivs bra.

– Vi flyttade hit när ingenting fanns på Barkarbyfältet och nu finns det matbutiker och en massa annat. Men det bästa med att bo här är definitivt närheten till natur och vatten. Och nära till ridskolan där jag och min dotter rider.

Rider du mycket?

– Nja, jag har tagit en paus nu. Förut var det verkligen "Åh, hoppa och tävla". Nu vill jag rida ut i skogen utan så mycket action. Men jag älskar djur. Min dröm är att flytta längre ut och ha alpackor, säger Lina Areklew.