Det doftar nybakade kakor inne på Jobbverket, som har både bageri och snickeriverkstad i sina stora lokaler. De flesta är fortfarande på semester, men några har nyligen kommit tillbaka och andra har jobbat i sommar.

– Det är ett bra avbrott i vardagen, man känner att man gör något. Det är kul att ha ett jobb och ett sammanhang, så man inte bara degar hemma, säger Magnus Kullberg, som gått hit sedan 2012.

Det sociala företaget jobbar med personer som har psykiska funktionshinder, förvärvade hjärnskador och personer som har stora svårigheter att etablera sig på arbetsmarknaden. Jobbet ger sysselsättning och rehabilitering.

I lokalerna bakas det pajer som säljs till andra verksamheter i Tyresö, material till kommunens skolor förbereds och byxor läggs upp.

– Det vi gör här är på riktigt, säger Carina Jarnhed som har jobbat som arbetshandledare på företaget sedan 2001.

Men Jobbverkets framtid är oviss och i slutet av juli lämnades en konkursansökan in på grund av brist på pengar. Carina Jarnhed hoppas att det trots allt ska gå att rädda verksamheten, som har dragits med hög lokalhyra och minskade intäkter på grund av färre deltagare efter pandemin.

– När vi fick veta om läget började vi kämpa med näbbar och klor. Vi har inte gett upp, även om det är uppenbart att vi inte kan driva det själva.

Hon är främst orolig för vad som kommer att hända dem som kommer till Jobbverkets verksamheter. Många har spenderat sina dagar i verkstäderna i flera år och har lärt känna personalen väl.

– Men vi ska se till att det blir bra oavsett vad, säger Carina Jarnhed.

Tagna på sängen

Jobbverket hade redan hade ansökt om konkurs när de hörde av sig till Tyresö kommun. Anna-Lena Engstedt, chef på arbetsmarknads- och socialförvaltningen, blev bestört.

– Det är verkligen bekymmersamt, då det är en väldigt fin verksamhet.

Hon berättar att kommunen blev tagen på sängen när beskedet kom. Tiden är knapp innan konkursen går igenom, men enligt Anna-Lena Engstedt gör kommunen nu sitt bästa för att försöka hitta en lösning.

– Det som är 100 är att ingen kommer att stå utan sysselsättning eller daglig verksamhet. Det här känns olyckligt på alla sätt och vis, men vi gör vad vi kan.

Det är inte helt klart vad det är som har orsakat det akuta läget. Enligt Lotfi Mahjoub, styrelsemedlem, har det i något led blivit en miss och han önskar att de hade kontaktat kommunen tidigare.

– Då kanske vi inte hade varit i den här situationen. Jag hoppas att de kan hjälpa oss.