Mitt i har nyligen berättat om kommunens dryga utgifter för PFAS-problemet i Barkarbystaden. Försvarsmakten tycker inte att Järfälla kommuns ansvarsutredning om PFAS-föroreningarna i Barkarby håller måttet.

– Utredningen har ägnat mycket tid åt Försvarsmakten, men väldigt lite åt Attunda Brandförsvar och kommunens egen verksamhet på den här platsen, säger Björn Norrbrand, chef för avdelningen för förorenade områden på Försvarsmaktens miljöprövningsenhet.

Han menar att det finns brister i utredningen, exempelvis vilka vittnesuppgifter man fått in.

– De citerade en icke namngiven person som gjorde värnplikten på 60-talet. Vi ifrågasätter trovärdigheten i dennes kunskap om vilket brandskum som användes då.

Användes som soptipp

Han säger att Försvarsmakten bistått kommunen i den mån de kunnat. I sitt svar till kommunen skriver de bland annat att Försvarsmaktens flygverksamhet F8 enbart använde platsen som soptipp.

Efter 1974, när F8 lades ner, var området bara en krigsbas. Då användes brandredskap i mycket begränsad utsträckning – och då i form av pulver eller kolsyra.

Räddningsbilar, som visserligen innehöll skum, kördes in från andra förband. Men dessa fordon ska aldrig ha genomfört några övningar och inga incidenter hade heller krävt något släckningsarbete. Försvaret har också pratat med två namngivna anställda som tjänstgjorde på F8.

– Vi lämnade ju platsen i slutet på 1970-talet. Därefter har det under väldigt lång tid varit civil brandövningsverksamhet där.

Men kan ni hållas ansvariga för några av de PFAS-utsläpp som finns på platsen?

– Jag kan inte svara ja eller nej på den frågan. Vi har bedrivit verksamhet där under en lång tid och det kan finnas föroreningar vi har ansvar för, men om det handlar om PFAS kan jag inte svara på nu. Det får den kompletterande ansvarsutredningen visa.

Lågt prioriterat

Föroreningarna i Barkarby är inte högt upp på Försvarsmaktens prio-lista. Och det beror på att ansvarsfördelningen ännu inte är utredd. De har istället sitt fokus på andra platser i Sverige där det idag står klart att Försvarsmakten har ett ansvar.

– Det är kommunen som driver det här och vi försöker inte smita undan vårt ansvar. Men det är viktigt att ansvarsfrågan reds ut innan vi går vidare.