Förskolan Ekorren sjöng och grävde, Roslagsvattens vd talade om ”blod, svett och tårar” och solen gassade obarmhärtigt på alla deltagare, flertalet i arbetshjälm.

28 maj var det ceremoniell byggstart för det nya reningsverket i Margretelund, ett miljardprojekt som med ny teknik väckt intresse långt utanför Österåkers gränser.

– Reningsverk kanske inte är någon kioskvältare, men det är en fråga som kommer allt mer i kommunerna, konstaterar Michaela Fletcher (M), kommunstyrelsens ordförande i Österåker.

Minskad trafik och lukt

Faktum är att många kommuner har reningsverk från 1950- och 60-talet med både otillräcklig kapacitet och rening för att möta framtidens krav.

Michaela Fletcher (M) är inte bara kommunstyrelseordförande i Österåker utan även ordförande för Roslagsvatten.

Michaela Fletcher (M) är inte bara kommunstyrelseordförande i Österåker utan även ordförande för Roslagsvatten.

Stefan Källstigen

I Österåker stötte man och blötte detta länge innan man beslutade sig för att bygga ett helt nytt reningsverk. Nytt är också att det illaluktande slammet på plats ska omvandlas till biokol – bränsle eller gödningsmedel – genom en metod som kallas pyrolys. På så vis hoppas man att både lukt och 90 procent av transporterna från reningsverket ska försvinna.

– Det är ett enormt intresse från andra kommuner för detta, säger Roslagsvattens vd Christian Wiklund.

Förutom att betjäna Österåker ska det nya reningsverket även ta emot avloppsvatten från Vaxholm, via sjöledningar. Tanken är att man då kan riva de mindre reningsverken Blynäs och Kullön, och på sikt även Rindö hamn.

I sitt spadtagstal påpekade Vaxholms KSO Tina Runhem (M) att det är bråttom att växla upp arbetet för miljön och att det nya reningsverket blir i världsklass.

– Man bygger ju in att det ska kunnas byggas på och kunna klara fler miljökrav i framtiden, säger hon.

Pågått redan 2023

Christian Wiklund beskriver reningsverksbranschen som ”extremt traditionell”, på goda grunder - ”när det går fel med skit är det inte roligt”. Så var det svårt för politiken att satsa på den nya tekniken?

Egentligen inte menar Michaela Fletcher, som förutom KSO-uppdraget också är ordförande i Roslagsvatten och dess dotterbolag Övar AB som ska äga och driva det nya reningsverket.

– Christian Wiklund och hans medarbetare har gjort att vi känt oss trygga, och de gånger jag behövt har jag kunnat förkovra mig, säger hon.

Egentligen har bygget redan pågått åtskilliga månader, med markarbeten under hela 2023, vilket Mitt i kunde rapportera redan i februari.

Håller tidplanen?

– Ja, det går enligt tidplanen, och i vissa delat ligger vi till och med lite före. Just nu gjuter vi den sista delen av plattan till pyrolysen, säger Christian Wiklund.

Hur är det?

– Det känns lite overkligt. Hela resan hit. Jag är så målinriktad och nu står nio grävmaskiner här, säger han.

Ett exemplar av Mitt i hamnade överst i tidskapseln.

Ett exemplar av Mitt i hamnade överst i tidskapseln.

Stefan Källstigen

Förskolebarnen från Ekorren passade även på att leverera en tidskapsel som ska placeras i bygget, för framtida generationer att upptäcka. Glädjande nog med ett exemplar av Mitt i Österåker.