Förra året blev tufft för Sveriges lantbrukare där växtodlingssäsongen bestod av både torka och översvämningar. Spannmålsskörden landade på 24 procent mindre jämfört med normal skörd enligt Lantbrukarnas riksförbund. Samtidigt kämpar lantbrukare med sämre lönsamhet på grund av högre räntor och högre priser för exempelvis foder, drivmedel och gödningsmedel.

I år ser det i alla fall lite ljusare ut för grödorna, även om mycket fortfarande kan hända.

Elin Rydström driver Lovö prästgård tillsammans med sin man. De har mjölkor, får samt både grönsaks- och spannmålsodling. Hon berättar att det ser ganska bra ut på grönsaksfronten.

– Rotfrukterna, löken och bönorna ser bra ut. Kål har jag utmaningar med, den har större angrepp.

Nu hoppas hon på en bra höst så att allt blir hinner bli klart. Grönsakerna kom igång sent, på grund av den blöta och kalla våren.

Elin Rydström är försiktigt optimistisk inför årets skörd på Lovö prästgård.

Elin Rydström är försiktigt optimistisk inför årets skörd på Lovö prästgård.

Mikael Andersson

Sprida sin portfölj

Även vallen, det vill säga gräset som odlas för foder, har påverkats av den nyckfulla våren.

– Vallskörden är väl hyfsad men vi har upptäckt att väderläget med kalla och blöta vårar som snabbt slår om till varmt och torrt ger dålig återväxt för den andra omgången, säger Elin Rydström.

Hon fortsätter:

– Vi behöver egentligen ta tre vallskördar och har man mjölkdjur vill man ha ganska hög näringstäthet. När vi tar den andra vallskörden har vi inte kunnat skörda i ett svep på grund av regnet. Mängden blir hyfsat stor men när det tar många veckor att skörda sjunker näringshalten.

Spannmålsskörden är uppdelad på vår – och höstsådd. Den höstsådda grödan rågen ser fin ut för gården medan det som såddes under våren, som havre och vårvete, har kommit igång sent.

– Det går inte mot någon rekordskörd men inte heller någon katastrof.

Elin Rydström säger att det känns skönt att ha satsat på många olika grödor.

– Det finns alltid saker som går olika bra eller dåligt i ett lantbruk. Då gäller samma som när man spelar spel eller köper aktier. Man behöver sprida sin portfölj, säger hon.

Ser okej ut

Adam Giertta som driver Bona gård på norra Munsö är inne i en intensiv arbetsperiod när Mitt i ringer honom. Han behöver skörda både vall och spannmål samt så raps. Förutom spannmålsproduktion och vilt, som jagas säsongsvis, har Bona gård en besättning nötkreatur i lösdrift.

– Med spannmålsskörden vet vi inte helt säkert förrän det är skördat och ligger i torken. Höstgrödorna ser generellt bra ut men vårgrödorna har lidit av att de blev sent sådda. Allt är spekulationer tills vi står på tröskan, men det ser okej ut.

Han är ganska nöjd med vädret.

– Typiskt svenskt sommarväder är bra för oss, säger han.