Det var i vintras som förskolan Blomsterkungen i Hässelby villastad genast tvingades stänga av gården sedan miljöfarliga ämnen hittats.

Trots att kommunala fastighetsbolaget Sisab hade haft misstankar om föroreningarna i flera år, var det först i vintras markundersökningar genomfördes.

Hela gården alltjämt instängslad

Saneringen är nu genomförd enligt plan, men det ser tveksamt ut om gården kan öppna under hösten vilket varit Sisabs förhoppning.

Blomsterkungen förskolegård är fortfarande avstängd.

Blomsterkungen förskolegård är fortfarande avstängd.

Filip Magnusson

Hela gården är fortfarande instängslad när Mitt besöker förskolan.

– Jag har ingen tidsplan kring gårdens återställning. Vi inväntar för tillfället leverans av nya växter och ny lekutrustning, säger rektorn Michelle Olsson.

Halterna i ämnena som hittades i vintras överskred den acceptabla nivån för förskola och bostäder, dock inte nivån för farligt avfall.

Filip Magnusson

Gammalt gödningsmedel misstänks finnas i området

Lövstavägen skiljer Blomsterkungen från Riddersviks herrgård, där höga halter av olika metaller, framförallt blyhalter, påträffades 2020 och som misstänks härröra från gödnings- och jordförbättringsmedel från Lövstas gamla sopanläggning.

Blomsterkungens rektor Michelle Olsson och hennes biträdande rektor Kicki Svedenstrand träffade Mitt i på förskolan efter avstängningen i vintras.

Blomsterkungens rektor Michelle Olsson och hennes biträdande rektor Kicki Svedenstrand träffade Mitt i på förskolan efter avstängningen i vintras.

Johannes Äng

I stora delar av villastaden bedrevs professionell grönsaks-, trädgårds- och fruktodling under 1900-talet, och rester av gamla drivbänkar och växthus hittas återkommande i området.

Den gamla förskolebyggnaden var länge en av Hässelbys äldsta förskolor. När den revs inför att den nya byggnaden byggdes 2015 gjordes dock aldrig några markundersökningar.

120 barn berörda

Runt 120 barn är berörda och föräldrar har sedan tidigare reagerat kraftfullt på situationen.

Filip Magnusson

Eftersom förskolan tvingas ta ut barngrupperna utanför området för utevistelse har ledningen behövt ta in extra personal.

– Vårt arbete i sommar har gått enligt plan. Det som återstår är träd som ska planteras och solskydd, säger Thomas Pella Bergsell, kommunikationschef på Sisab.

Men när öppnas gården?

– Det är en bit kvar, vilket kräver tunga maskiner och avspärrningar. Jag har tyvärr inget datum i dag. De efterfrågade träden har inte kunnat levereras som planerat och vi ser över om vi kan beställa en annan sort för att bli klara så fort som möjligt.