En man frigavs villkorligt i våras efter ett tre och ett halvt års fängelsestraff. Mannen är dömd för grov misshandel, människorov och försök till utpressning, och en del av kriterierna för hans villkorliga frigivning var att han förbjöds att vistas i vissa områden i Rågsved, Hagsätra, Hökarängen, Fagersjö och Farsta fram till april 2025. Han bedömdes ha en pågående kontakt med flera personer med koppling till kriminella nätverk och Kriminalvården bedömde att risken för återfall i brott var påtaglig.

Överklagade

Mannen överklagade vistelseförbudet eftersom hans folkbokförings- och boendeadress finns i Rågsved. Hans plan var att bosätta sig på adressen, och sedan i april har han i stället fått vara bostadslös. Mannen menar att det bara är en liten del av förbudsområdet som behöver justeras för att han ska kunna bo på adressen, och att det är oproportionerligt att utforma förbudet som Kriminalvården har gjort.

Tingsrätten avslog hans överklagan och skriver bland annat i skälen till beslutet att "risken för att återfalla i brottslighet i vissa fall är störst i sådana områden där den villkorligt frigivne har sin normala vistelsemiljö".

Hovrätten gick på tingsrättens linje, men nu ska fallet tas upp i Högsta domstolen. Något som Dagens juridik var först med att rapportera om.

Kriminalvårdens beslut gäller "särskild föreskrift om vistelseort", och ska inte förväxlas med polisens nya vistelseförbud.

Mannen häktades i slutet av juli i Borås tingsrätt, misstänkt för medhjälp till grov allmänfarlig ödeläggelse i Borås. Han förnekar brott i det fallet.