Bältespännarparken

När skolkrisen blev påtaglig under fjolåret tändes kämpaglöden i en skara föräldrar runt om i Göteborg. En debattartikel mot nedskärningarna följdes av en protestlista med 5 500 underskrifter som överlämnades till stadens styrande politiker.

LÄS ÄVEN: Skolkrisen fortsätter

Nu anordnar Nätverk för ett Göteborg som satsar på sin skola en manifestation i Bältespännarparken. Återigen med det enkla budskapet: ”Satsa på skolan och förskolan”.

– Precis som det är obligatoriskt för alla barn att gå i skolan borde det vara obligatoriskt för alla politiker att se till att alla skolor har de resurser som krävs för att alla ska klara skolan. Det handlar även om att eleverna ska må bra, känna trygghet, utvecklas och ha kul i skolan, säger Hanna Sernhede, aktiv i nätverket.

LÄS ÄVEN: Årets första rödgröna krisbudget: 200 miljoner till skolan

Protestlista. Hösten 2023 överlämnade Anna Johansen från nätverket 5 500 namnunderskrifter mot nedskärningarna i skolan till kommunstyrelsens ordförande Johan Attenius (S)

Protestlista. Hösten 2023 överlämnade Anna Johansen från nätverket 5 500 namnunderskrifter mot nedskärningarna i skolan till kommunstyrelsens ordförande Johan Attenius (S)

Privat

"Oacceptabelt"

I nuläget är det precis tvärtom i många av kommunens skolor och förskolor, menar föräldrarna. 

–  Vi hör om vikariestopp, begränsningar i bamba, för stora klasser, för få lärare och alldeles för många barn som går ur grundskolan utan fullständiga betyg. Det är oacceptabelt. Måste det ske en katastrof innan politikerna vaknar, säger Ernesto Escobar, också aktiv i nätverket.

De båda har barn i olika skolor och förskolor i Göteborg men lyfter att kampen de för ligger på en högre samhällsnivå.

–  Det handlar om allas våra barn och all skolpersonal. Vi vill se en långsiktig plan som vänder den svenska skolan innan det är för sent. Vi känner att lägsta nivån hela tiden sänks. Det är oroväckande när forskningen visar hur viktig skolgången är för att inte hamna i utanförskap.

Med manifestationen hoppas de samla fler föräldrar för att tillsammans sätta press på politikerna.

– Vi kommer inte att ge oss. Ju fler vi är som engagerar oss desto starkare röst får vi. Det kommer att löna sig.