Det nedgångna centrumet har varit ute till försäljning sedan början av året när Sätra centrum fastigheter AB samt Sätra Förvaltnings AB gick
i konkurs på egen begäran. Då hade bolaget skulder på omkring 200 miljoner kronor­.

Sedan dess har konkursförvaltaren försökt sälja centrumet utan framgång och har nu därför beslutat att sälja det på exekutiv auktion.

– De spekulanter vi haft har inte lagt tillräckligt bra bud som det ser ut i dagsläget, säger konkursförvaltaren Hans Renman.

Stockholmshem ägde Sätra centrum från 1960 till 1999 och har därefter sålts vidare till flera andra fastighetsägare.

Varför är det så svårt att sälja Sätra centrum?

– Det kan man fråga sig, det finns en del detaljer i det hela som jag inte kan gå in på. Men att slutföra projektet innebär höga kostnader.

Centrumet ansågs toppmodernt vid invigningen 1965 – då som Sveriges första inomhuscentrum. I dag behöver det en rejäl upprustning. Planen var att riva och bygga nytt med byggstart 2022, men arbetet har skjutits upp gång på gång då ägarna saknat finansiering­. Det finns inget utropspriset vid auktionen, men marknadsvärdet är beräknat till 49 miljoner.

– Det gjordes en värdering i våras, men den byggde på olika hypoteser av vad en köpare­ kan göra av tomt­rätten. Så vi får se, det är svårt att säga vad som är lägsta­ godtagbara pris i nuläget, säger Hans Renman.

Vill att staden äger

När Mitt i Skärholmen i början av året skrev att upprustningen av Sätra centrum dröjer, önskade flera Sätrabor att staden skulle köpa centrumet. I en intervju då sa bostads- och fastighetsborgarrådet Clara Lindblom (V) att de gärna ser att centrumanläggningarna i Stockholms stad ägs och förvaltas av kommunala bostadsbolag i stället för kommersiella aktörer­.

– Men vi kan tyvärr inte köpa ett centrum som inte är till salu, svarade hon då på frågan om Sätra centrum.

Staden vill inte kommentera

När centrumägaren sedan gick i konkurs, ville hon inte kommentera ett eventuellt­ köp. Hon vill nu varken dementera­ eller bekräfta om staden har varit en av spekulanterna.

– Vi kan inte uttala oss om ett köp av centrumet är aktuellt­ i nuläget, säger hon.

Kronofogdens visning av Sätra centrum hålls den 16 oktober, och auktionen den 24 oktober.